Sport Skidor

Ingemarsdotter nära pallen

Ida Ingemarsdotter blev bästa svensk i Tour de Ski-sprinten i Oberstdorf. Hon slutade fyra.
Ida Ingemarsdotter blev bästa svensk i Tour de Ski-sprinten i Oberstdorf. Hon slutade fyra.

När kompisarna råkade ut för fall efter fall stod Ida Ingemarsdotter pall.Men den här gången räckte det inte för att nå pallen. Svenskan kom fyra då amerikanskan Sophie Caldwell skrällvann Tour de Ski-sprinten i Oberstdorf.

Fem svenskor tog sig till finalomgångarna i den klassiska sprinten. Men tre av dem föll i det tunga blötföret: Charlotte Kalla och Hanna Falk i kvartsfinalerna och Stina Nilsson i finalen. Evelina Settlin orkade inte ta sig vidare från sin kvartsfinal och precis som i den inledande sprinten i Tour de Ski var det Ida Ingemarsdotter som nådde längst.

Premiärtvåan fick nu nöja sig med fjärde plats.

– Huvudet ville en sak och benen något annat, sade Ingemarsdotter, som fick se Sophie Caldwell spurtslå norskorna Heidi Weng och Ingvild Flugstad Østberg.

– Lopp på lopp, det brukar ta ut sin rätt. Det kanske var en fördel för mig i dag att jag har hållit på med alpint. Jag vet vad jag ska göra på mina skidor, fortsatte hon angående det svårbemästrade underlaget.

– Trist att några ramlar. I morgon tror jag att det kommer bli väldigt stökigt.

Elva och tolva

Ingemarsdotter avancerade till elfte plats inför onsdagens klassiska millopp på en trång tvåkilometersslinga i Oberstdorf. Hon har fortfarande Stina Nilsson i bakhasorna. Nilsson var återigen med i final, men med ett fall försvann en topplats och viktiga sekunder.

– Mitt eget fel, jag fick ett dåligt lopp. Hade jag haft bättre position så hade jag inte behövt bromsa, sade Nilsson som slutade sexa och sist.

– Det är bara en massa ilska, jag är inte så besviken för det var en bra känsla i kroppen.

På herrsidan var det en ny norrman högst upp. Emil Iversen tog sin första världscupseger före ryssen Sergej Justjugov och kazaken Alexej Poltoranin. Martin Johnsrud Sundby var fyra och Petter Northug femma och det betydde mycket för sammandraget. Suveräne Sundby leder med drygt en och en halv minut före Northug, nu med Justjugov som trea.

Oskar – ett framtidsnamn

Av de fem svenskarna gick tre vidare från tidskvalet och när Emil Jönsson och Carl Quicklund åkte ut i kvartsfinal så var det sprinttalangen Oskar Svensson som nådde till semifinal.

20-åringen från Falun-Borlänge har ett junior-VM-silver på meritlistan.

– I kvartsfinalen kom jag perfekt i suget. Planen var att göra likadant i semin, men jag gjorde några taktiska missar i sista nerförsbacken.

– Det känns verkligen som jag hänger med i sprint. Farten finns, det gäller bara att kunna hålla den. Målet är att få orken och bli bland de bästa. Men det är om fyra, fem år jag ska träna som mest. Jag tränar 650-700 timmar i år. Det finns mycket att göra där.