Nyheter Sverige

Ingen återflyttning efter branden

Räddningstjänsten kontrollerade och släckte mindre brandhärdar på den nästan helt utbrunna vinden på måndagsmorgonen.
Räddningstjänsten kontrollerade och släckte mindre brandhärdar på den nästan helt utbrunna vinden på måndagsmorgonen.

De flesta av lägenheterna klarade sig utan större skador i den omfattande vindsbranden i Huskvarna. Men av säkerhetsskäl får de drabbade hyresgästerna inte flytta tillbaka ännu.

Det är bland annat skador på ventilationen, samt befarade skador på el- och vattenledningar som gör att hyreshuset förblir stängt för de boende åtminstone till tisdagen.

– Sannolikt kommer det tyvärr att ta någon dag tills de boende kan flytta tillbaka, säger Jens Berggren, regionchef hos hyresvärden, fastighetsbolaget Balder.

Vissa av de knappt 160 boende fick via sina försäkringsbolag ta in på hotell, andra sov hos vänner eller hos grannar i området.

Aevan Kwrkis Karykous var en av dem som var hemma när branden bröt ut på söndagskvällen.

– Hela taket började brinna. Vi förstod snabbt att det brann och sprang ner, berättar han för GT.

Räddningstjänsten jobbade under hela måndagen med att rensa bort det totalförstörda taket och eventuella kvarvarande glödhärdar. Enligt räddningschefen Göran Melin är skadorna i huset dock mindre än befarade.

– Det är en lägenhet som det har brunnit i och vinden är helt avbränd. Men det har inte varit någon brandspridning till andra lägenheter, säger han.

– Det har droppat vatten i några lägenheter, men det tycks vara förhållandevis lite rökskador.

Anna Hållams/TT
Branden var kraftig när den rasade som mest. Den avtog dock under natten till måndagen och räddningstjänsten bevakar nu byggnaden så att elden inte blossar upp igen.
Anna Hållams/TT
Räddningstjänsten har lyckats kontrollera branden som rasade i natt i ett bostadshus i Huskvarna. Det finns dock fortfarande risk att den blossar upp.