Nyheter Ekonomi Världen

Ingen andra brittisk folkomröstning

Inrikesminister Theresa May väntas efterträda David Cameron som ledare för det Konservativa partiet och som premiärminister. Arkivbild.
Inrikesminister Theresa May väntas efterträda David Cameron som ledare för det Konservativa partiet och som premiärminister. Arkivbild.

Den brittiska regeringen har avslagit maningen i en namninsamling med 4,1 miljoner undertecknare om att hålla en andra folkomröstning om EU-medlemskapet.

Utrikesdepartementet anser att regeringen redan före den första folkomröstningen den 23 juni – där 52 procent röstade för ett utträde och 48 procent emot – klargjort att det bara blir en omröstning. Nu måste resultatet om brexit (EU-utträde) respekteras, anser departementet.

"Vi måste nu förbereda för processen att lämna EU och regeringen har åtagit sig att försäkra den bästa möjliga utgången för det brittiska folket i förhandlingarna", uppger departementet.

Också de båda kandidaterna till att efterträda David Cameron som ledare för det Konservativa partiet och som premiärminister i september har klargjort att valresultatet bör följas.

– Brexit betyder brexit, sade inrikesminister Theresa May, den största favoriten till att bli efterträdare, när hon klargjorde sin kandidatur.

Hennes rival, Andrea Leadsom, var en av de mest framstående brexit-förespråkarna före folkomröstningen och har sagt att Storbritannien skulle blomstra utanför unionen.