Sport

Ingen drömstart för guldhjälten

Max Salminen.
Max Salminen.

Max Salminen, ende OS-guldmedaljör i den svenska truppen inför spelen i Rio, fick en halvdan start i finnjolleseglingarna.Och när La Niña, "syster" till väderfenomenet El Niño, härjar så blir förhållandena extra svåra för OS-seglarna.

Salminen kom på 15:e och 11:e plats när finnjolleklassen inleddes i Rio. Ingen katastrof, men inte heller helt lyckat i jakten på en ny OS-medalj där åtta seglingar återstår.

– Inte den bästa starten direkt. Det var skiftande förhållanden. Jag skulle ha kunnat göra det lite bättre, varit lite mer offensiv på länsen, framför allt den sista där jag tappade placeringar, säger Salminen.

– Men jag tycker jag överlevde dagen. Det var rätt många som gjorde det svårt för sig. Frankrike (Jonathan Lobert) och England (Scott Giles) framför allt, men slovenen Vasilij Zbogar fick ett bra försprång totalt.

Race tre och fyra avgörs utanför bukten och det innebär normalt stabilare förhållanden. Annars har meteorologerna fått extra mycket att göra eftersom La Niña, en lättare variant av väderomskakande fenomenet El Niño styr vädret över Brasilien och Atlanten utanför just nu.

– Tydligen är det så, enligt meteorlogerna i alla fall. Men det är alltid oförutsägbara förhållanden här.

Sverige har som andra nationer tillbringat massor med dagar på plats för att vänja sig vid förhållandena i Rio.

Sveriges kanske största medaljhopp i segling, Josefin Olsson, kom på 17:e plats i det andra racet i laser radial på tisdagen och är på 13:e plats efter fyra seglingar. Åtta återstår, men andra förhandsfavoriter har öppnat betydligt bättre, som kinesiskan Xu Lijia, nederländskan Marit Bouwmeester och belgiskan Evi van Acker som ligger med bland topp fem.

I herrarnas laser blev Jesper Stålheim 26:a och 29:a i tisdagens seglingar. Han är 25:a i sammandraget.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset