Nyheter Sverige

Ingen fälld för mordförsök på Möllan

Rättegången som ägde rum i början av juli väckte stort intresse, bland annat fanns nätverket "Skåne mot rasism" på plats under hela veckan för att visa sitt stöd för de misshandlade och lyfta den politiska dimensionen av rättegången. Arkivbild.
Rättegången som ägde rum i början av juli väckte stort intresse, bland annat fanns nätverket "Skåne mot rasism" på plats under hela veckan för att visa sitt stöd för de misshandlade och lyfta den politiska dimensionen av rättegången. Arkivbild.

Åklagaren hade yrkat på hårda straff efter det uppmärksammade överfallet på Möllevångstorget i mars 2014, men den ena av de åtalade frikänns och den andre döms till tre års fängelse för grov misshandel.

Malmö tingsrätt anser att det inte är bevisat att den 32-årige mannen med nazistbakgrund hade uppsåt att döda den man som han knivhögg. Han döms däremot för grov misshandel, eftersom tingsrätten anser att han borde ha förstått att det fanns risk för att offret skulle kunna dö av det knivhugg han utdelade. Tingsrätten delar även åklagarens bedömning att han ska dömas för grov misshandel för att ha knivhuggit en kvinna.

32-åringen döms också att betala 81 000 kronor respektive 125 000 kronor i skadestånd till de båda knivhuggna.

Försvaret: Intressant dom

32-åringens försvarsadvokat Theodor Nordenadler säger att domen är intressant. Senare under dagen hoppas han hinna diskutera den med sin klient.

– Det kan vara svårt att få tag på klienter som sitter frihetsberövade under sommartiden. Men jag kommer oberoende inte att lämna några ytterligare kommentarer och det beslut vi kommer fram till bekräftande domen kommer vi inte att meddela via massmedierna, säger Nordenadler.

Otillräcklig bevisning

Den man som åtalats för mordförsök mot MFF-profilen Showan Shattak frikänns på alla punkter. Tingsrätten anser inte att det finns tillräckliga bevis för att det var 29-åringen som gav honom så allvarliga skador att han var nära att mista livet. 29-åringen var åtalad för att ha fällt Shattak till marken och utdelat upprepade knytnävsslag. Men tingsrätten bedömer bevisningen som svag och menar att kan ha fått sina allvarliga skador i ett tidigare skede, oklart av vem.

Enligt ett vittne fällde 29-åringen Shattak och tilldelade honom upprepade knytnävsslag. Men tingsrätten anser att vittnet, som är en av de målsägande och en nära vän till Shattak, uppenbarligen vet mer om vad som hände än vad han velat berätta för polis och tingsrätt. Uppgiften att 29-åringen skulle ha skrikit till Shattak att han "skulle dö" anses inte heller bevisad.

Knytnävsslag ifrågasätts

Den rättsmedicinska utredningen visar även att Shattak inte haft andra skador i ansiktet än huvudskrapningar, och tingsrätten anser att han borde ha fått ytterligare skador om att han utsatts för kraftiga knytnävsslag i ansiktet.

Åklagaren hade yrkat på minst åtta års fängelse för båda de åtalade. Försvaret har å sin sida hävdat att det var deras klienter som attackerades och att dessa agerat i nödvärn.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset