Nyheter Sverige

Ingen förändrad hotbild mot Malmö

Stadshuset i Malmö. Arkivbild.
Stadshuset i Malmö. Arkivbild.

Gripandet av den terrormisstänkte Osama Krayem, 23, har inte förändrat hotbilden mot hans hemstad Malmö.Den senaste tiden har dock kommunen fått in mer konkreta tips om personer som kan vara radikaliserade.

I november i fjol uppgav säkerhetspolisen att 286 svenska män och kvinnor hittills hade rest till Syrien och Irak, och anslutit sig till terrorgrupper som Islamiska staten (IS). Hur vanligt problemet är i Malmö just nu kunde dock inte Säpo uppge, när kommunstyrelsen i staden informerades om arbetet mot våldsbejakande extremism.

– Självklart finns det en underrättelsebild som säkerhetspolisen och polisen har. Den vill vi inte kommentera, sade Stefan Sintéus, Malmös polismästare, på en pressträff efter mötet.

"Extra allvarligt"

I april greps Osama Krayem, från Malmö, misstänkt för terrorbrott i samband med dåden i Bryssel den 22 mars. Han är även misstänkt för inblandning i dåden i Paris i november i fjol. Hotbilden mot Malmö har dock inte förändrats sedan gripandet, uppgav Sintéus.

– Vi har vissa miljöer som vi är väl bekanta med. Personer som är kriminella i Malmö som har hög våldskapacitet. Om sådana personer sympatiserar med radikalisering blir det så klart extra allvarligt, sade Sintéus.

Kunskapsläget om radikaliserade miljöer är bristfälligt, menar Jonas Hult, chef för Malmö stads trygghets- och säkerhetsenhet. Nyligen kom dock en rapport från Lunds universitet, som har studerat muslimska församlingar och föreningar i Malmö och Lund.

"Rör sig under ytan"

– Det finns ingen radikaliserande miljö inom muslimska församlingar eller föreningar i Malmö. Det finns enskilda individer, men de rör sig under ytan och är mycket svåra att hålla koll på, sade Hult.

Efter gripandet av Krayem har kommunen fått in mer konkreta tips om personer som kan vara radikaliserade.

– De tips som kommer är mer substantiellt innehållsmässiga, så att man tydligt kan se att det skett på den här platsen, den här tiden och den här personen, sade Jonas Hult.