Nyheter Världen

Ingen förvarning om terrordåd

Magnus Ranstorp. Arkivbild.
Magnus Ranstorp. Arkivbild.

USA hade ingen förvarning om överhängande fara för terrordåd i Bryssel.Terrorexperten Magnus Ranstorp är förvånad över attackerna och tycker det är oroväckande att de skedde trots att både fransk och belgisk säkerhetstjänst fokuserat på de belgiska terrornätverken.

Tre höga amerikanska företrädare uppger för Reuters att USA trodde att en attack i Bryssel var möjlig, men inte trolig. USA hade inga underrättelser om när eller var några dåd skulle förövas, uppger källorna.

En av de amerikanska teorierna är att tisdagens dåd kan vara hämnd för gripandet i Bryssel i fredags av den efterspanade misstänkte terroristen Salah Abdeslam, men att planläggningen sannolikt är äldre än så.

Magnus Ranstorp, professor vid Försvarshögskolan, tror att det har med Abdeslam att göra.

– Däremot är det svårt att veta om de här händelserna var planerade sedan länge eller har forcerats av säkerhetsaktionerna.

Lätta mål

– De kan ha att göra med att det är ett säkerhetstryck och då vill de hellre göra en aktion snabbt och tidigt. Antingen för att det finns möjlighet att de grips, eller för att de vill markera som vedergällning för de gripanden som har skett, fortsätter Ranstorp.

Han är välbekant med Bryssel och flygplatsen Zaventem och säger att det har varit låg säkerhet kring både flygplatsen och i tunnelbanan, vilket har gjort dem till lätta attentatsmål.

– Flygplatsen är det lätt att ta sig in i både från tågen under flygplatsen och direkt från gatan. Där finns ingen säkerhet utom några få patruller med automatvapen, säger Ranstorp.

"Starkt hot"

Eftersom det har varit ett stort pådrag i Bryssel och Belgien sedan Parisdåden i november i fjol med franska och belgiska säkerhetstjänsten på plats anser han det är oroväckande att ett sådant dåd ändå kan genomföras.

– Men det här visar också på att det som säkerhetstjänsterna ser verkligen stämmer. Jihadisterna är ett starkt hot i dag.

Terroristernas metoder för att planera sina dåd har enligt honom blivit mer och mer sofistikerade vilket gör att det är svårare att förutsäga deras aktioner.

– De har blivit skickligare på att dölja sig genom att bland annat kommunicera med krypterad information, säger Ranstorp.

Läs också