Sport

Ingen fasta under fotbolls-EM

Emir Kujovic. Arkivbild.
Emir Kujovic. Arkivbild.

Fastemånaden ramadan pågår under fotbolls-EM. Men de muslimska spelarna avstår från att fasta under EM.– Jag skjuter upp det och tar igen det senare. Så gjorde jag förra året, säger Emir Kujovic.

Den svenske anfallaren är inte ensam om att avstå från fastan under EM. Den tyske stjärnan Mesut Özil gör samma sak.

– Det är för varmt under sommaren. Vi har intensiva träningar och matcher, det är omöjligt för mig att fasta, säger Özil till tidningen Express.

Okej att vänta

Tysklands fotbollsförbund skriver på sin webbplats att man redan 2010 fick uppgifter från Tysklands muslimska råd att professionella idrottare kan ta sin fasteperiod vid en annan tidpunkt under året.

Även Kujovic har frågat sig för om reglerna kring ramadan.

– Jag har frågat kunnigt folk. Det finns lite skilda åsikter men det ska inte vara jobbigt att göra det. Jag skjuter upp fastan och tar igen det senare. Så gjorde jag förra året, säger Kujovic i samband med EM-lägret i Båstad.

I fjol genomförde Kujovic fastan senare under fotbollssäsongen.

– Man klarar mer än man tror. Det är mycket mentalt. Jag blev mentalt stark av det.

Fler muskelskador

Att elitidrotta samtidigt som man varken får äta eller dricka under dagtid, är inte helt sunt. I den enda studien som gjorts i ämnet idrottande under ramadan, gjord på fotbollsspelare, skriver forskare att de många förändringar som sker under ramadan (med mat, dryck och sömn) kan ge högre risk för muskelskador för dem som fastar. Antalet skador ökade inte generellt sett under ramadan för de fastande i jämförelse med dem som inte fastade. Däremot blev det fler muskelskador och skador som inte orsakats vid kontakt med andra under ramadan för de fastande spelarna, jämfört med tiden före och efter ramadan.

Även vid fotbolls-VM 2014 avstod de muslimska spelarna från att fasta under ramadan, bland annat hela det algeriska laget.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset