Nyheter Sverige

Ingen gripen för mord på 15-åringen

Polisens tekniker på platsen för skottlossningen i Akalla.
Polisens tekniker på platsen för skottlossningen i Akalla.

Polisen har inte gripit någon för mordet på en 15-årig pojke i norra Stockholm.Antalet dödsskjutningar ökar. Men det är ovanligt att barn drabbas.– Att offret är en så pass ung kille kan öka chansen att brottet klaras upp, säger kriminologen Sven Granath.

Den mördade 15-åringen sköts i närheten av en skola i Stockholmsförorten Akalla. Även pojkens storebror, som är född 2001, skadades. Han vårdas nu på sjukhus.

– Det sista vi hörde var att det är stabilt. Och det är ingen fara för hans liv, säger Marie-Louise Nilsson, vid polisområde Nord i Stockholm, till TT.

Händelsen har ingen koppling till skolan, enligt rektorn. Men på onsdagen fick eleverna stöd från bland annat elevhälsan för att bearbeta händelsen.

Enligt Sven Granath, kriminolog och forskare vid Brottsförebyggande rådet (Brå), är det mycket ovanligt att barn mördas med skjutvapen.

– Det är inte ens ett fall om året. Tillvägagångssättet är ovanligt. Det brukar handla om kniv eller slagsmål när så här pass unga personer dödas, säger Granath.

Vanligen sker det då i samband med helg och alkohol.

Det har skett en ökning av skjutvapenmord i storstäder de senaste åren. Men offren är framförallt unga vuxna i 20–30-årsåldern.

– Att offret är en så pass ung kille kan öka chansen att det klaras upp. Det rör upp känslor och engagerar fler. Det får en annan prioritet, säger Granath.

Polisen har ännu inte någon misstänkt för dådet.

– Signalementsuppgifterna spretar för mycket. Sedan finns det olika uppgifter om antalet gärningsmän, om det var en eller två gärningsmän, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.