Nyheter

Ingen koppling till IS

Maskerade poliser under den pågående insatsen.
Maskerade poliser under den pågående insatsen.

Nio personer sköts ihjäl i ett köpcentrum i tyska München på fredagskvällen, i ett dåd vars motiv ännu är okänt. Den misstänkte gärningsmannen har inga kopplingar till Islamiska staten – allt tyder på att det är ett vansinnesdåd, sade polisen vid en presskonferens.

Under en presskonferens som hölls i München under lördagsförmiddagen gick polisen ut med fler detaljer kring fredagskvällens skottdåd och den misstänkte 18-åringen, som är född och uppvuxen i München.

Den misstänkte gärningsmannens lägenhet och rum har genomsökts och det finns ingen koppling till extremiströrelsen Islamiska staten, och inte heller till flyktingar, meddelade polisen. De har inte hittat något avskedsbrev i lägenheten. Polisen berättade också att det var en pistol av märket Glock som användes under skjutningen. 18-åringen hade inte licens till vapnet.

Han har vårdats för psykiska problem och enligt polisen tyder allt på att händelsen är ett vansinnesdåd.

– Det finns inga säkerhetsmässiga skäl att inte besöka München, eller att ställa in några evenemang, säger Hubertus Andrä vid Münchenpolisen.

Började på snabbmatsrestaurang

Skjutningen började inne på en snabbmatsrestaurang och fortsatte därefter inne i köpcentrumet Olympia i de nordvästra delarna av den sydtyska storstaden. Den misstänkte gärningsmannen sprang genom gallerian och öppnade eld mot flera personer innan han rörde sig mot en tunnelbanestation i närheten, enligt vittnesuppgifter.

Nio människor dödades i dådet, enligt polisen. Skytten tycks ha riktat in sig på unga – åtta av de nio offren var mellan 14 och 21 år gamla, rapporterar Bayerischer Rundfunk. Den misstänkte gärningsmannen sköt sig själv i närheten av köpcentrumet efter att ha konfronterats av en civil polispatrull, enligt SZ. 18-åringen är tysk medborgare och har iransk bakgrund. Han är inte känd av polisen sedan tidigare. Den misstänkte gärningsmannen hade 300 patroner i sin ryggsäck, meddelades det under polisen presskonferens.

Specialkommando deltog

Till en början kom rapporter om flera gärningsmän, vilket föranledde ett massivt polispådrag. Även den federala tyska polisens specialkommando GSG 9, mest känt från en fritagningsoperation i samband med ett gisslandrama på Mogadishus flygplats 1977, deltog i insatsen. Polisen arbetar nu utifrån hypotesen att mannen agerade ensam.

På en pressträff under natten sade polisen att det har varit en svår kväll. Under insatsen stängdes tunnelbanan i München av. Även stadens centralstation, en av de största i Europa, evakuerades och flera motorvägar omkring München stängdes, medan boende uppmanades att hålla sig inomhus.

All tillgänglig vårdpersonal på sjukhuset Schwabing kallades in och flera andra sjukhus gjorde sig beredda på att ta emot skadade. Säkerhetsnivån i München höjdes och Tjeckien och Österrike förstärkte polisbevakningen vid gränsen mot Tyskland.

Motivet ännu oklart

Förbundskansler Angela Merkel har kallat regeringens säkerhetsråd till ett möte under lördagen. Tyska inrikesdepartementet meddelar att det flaggas på halvstång runt om i landet. Angela Merkel kommer att hålla en presskonferens klockan halv tre i eftermiddag.

Motivet till dådet är ännu oklart.

– Utredningsarbetet pågår och motivet undersöks nu av kollegor, säger Markus Ellmeier, Münchenpolisens presstalesperson.

TT: Hur arbetar ni vidare med utredningen i dag?

– Första steget är att identifiera de döda. Vi ska också undersöka brottsplatsen noggrannare, vittnesuppgifter ska tas upp, sedan fortsätter vi med vanligt utredningsarbete.

"Otäckt"

Svensken Nico Seike, 19 år, var tillsammans med sin flickvän på väg hem i bilen från ett annat köpcentrum i München när skottlossningen inträffade.

– Sedan kom det massor av polisbilar, brandbilar och ambulanser, säger han.

Väl hemma hos sin pappa och dennes familj, som han hälsar på, började han ringa runt.

– Det var otäckt, speciellt som bara jag och min flickvän var hemma. Jag fick ringa och höra var de andra var. Men de var på väg hem.

UD: Inga drabbade svenskar

Svenska utrikesdepartementet följer utvecklingen från ambassaden i Berlin. Hittills finns inga uppgifter om drabbade svenskar, enligt UD:s presstjänst. UD uppmanar svenskar i München att kontakta sina anhöriga samt att följa lokala myndigheters råd.

Sebastian Widmann/AP/TT
Människor lämnar köpcentrumet Olympia i nordvästra München.
Matthias Balk/AP/TT
Beväpnade poliser anländer till köpcentrumet Olympia efter larmet om en pågående skjutning.