Nyheter Sverige

Ingen mutaffär – ännu

Utrikesminister Margot Wallströms bostad ska utredas av Riksenheten mot korruption.
Utrikesminister Margot Wallströms bostad ska utredas av Riksenheten mot korruption.

Alla tjänar på om bostadsaffären utreds. Även Wallström. Det säger statsvetaren Peter Esaiasson till TT.

– Som det är nu är positionerna låsta. Det enda sättet att komma vidare, att få ny information, är att det juridiska systemet tittar på det här. Självklart skulle ju Wallström helst inte vilja ha det här över huvud taget, men under rådande omständigheter tjänar även hon på att det här utreds, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Rent generellt, säger han, är det affärer där det förekommer systematiska överträdelser som får störst påverkan på den allmänna opinionen.

– Det här är ett svårt område som förändras. Den gamla stammen socialdemokrater tycker nog inte att det här med bostaden är så konstigt. De resonerar nog mer att det är så här man gör, att man håller ihop och hjälper varandra. Men kriterierna för vad som är ok har skärpts. Men vi ska komma ihåg att det här inte är någon mutaffär. Inte ännu. Det är det utredningen ska visa.

Enligt statsvetaren och S-debattören Stig-Björn Ljunggren sätter beskedet om förundersökningen fingret på ett systemfel.

– Det handlar om att man inom makteliten hjälper varandra med lägenheter och andra rara resurser i Stockholm. Grundproblemet är att det saknas bostäder så att samhällsfunktionerna kan flyta på ett normalt sätt. På ett sätt är det kanske bra att den frågan kommer upp på dagordningen.

När det gäller de inblandade tror han i det här läget att beskedet inte orsakar så stor skada.

– Det är väl ingen som tror att ärendet kommer att gå vidare, men om så sker är det väldigt allvarligt. Än så länge handlar det ju om "korrekt korruption" som inte är ett juridiskt problem. Det skulle också kunna ändras om oppositionen går vidare, men jag tror inte att de är så dumma. Det skulle svetsa ihop socialdemokratin.

Stig-Björn Ljunggren beskriver lägenhetsaffären, som den utvecklats så här långt, med ett turkiskt ordspråk:

– Hundarna skäller, karavanen drar vidare.