Sport

Ingen plats för feghet i premiären

Avspänd och mer rutinerad. Erik Hamrén och hans landslag har lärt sig av misstagen för fyra år sedan.
Avspänd och mer rutinerad. Erik Hamrén och hans landslag har lärt sig av misstagen för fyra år sedan.

Sent en kväll på Olympiastadion i Kiev för fyra år sedan bad Erik Hamrén fansen och svenska folket om ursäkt.1–2-förlusten mot Ukraina i EM-premiären var en smäll varken förbundskaptenen eller landslaget hämtade sig från.Lärdomen?Det finns ingen plats för ängslan eller feghet.

Det är juni igen, fyra år har gått, platsen är Frankrike, staden Paris och motståndet Irland. Men minnena är intakta. Så påtagliga att sättet landslaget tog sig an öppningsmatchen den gången ingår när Hamrén hamrar in de sista budskapen hos sina spelare innan de springer in på Stade de France.

– Det som var tydligt, och det visste vi om, var att gör man misstag mot bra lag blir man straffad. Jag tycker heller inte att vi kom upp i nivå mot Ukraina. Vi var lite för ängsliga och nervösa i den matchen, säger Hamrén.

Zlatan Ibrahimovic skickade in ledningsmålet men den store stjärnan den kvällen var en halvskadad Andrij Sjevtjenko. Med två mål vände han matchen.

Två mål som ett mer vaket och organiserat landslag borde ha kunnat undvika.

Inte göra de misstagen

Hamrén då:

– Jag trodde att vi skulle uppträda bättre tillsammans. Vi kom inte upp i nivå och där får jag ta ansvar för som coach att vi inte visade det mod jag vill se. Vi var för fega i första halvlek.

Hamrén nu:

– Vi får inte göra de misstagen om vi ska kunna gå vidare.

Den inledande förlusten 2012 betydde att landslaget var piskat att slå England för att ha en rimlig chans att gå vidare. Men trots ny ledning vann Roy Hodgsons lag med 3–2 – efter nya svenska misstag. Och EM var över redan efter två matcher i gruppspelet.

Förlusten mot England var svår att ta, men den som tog mest på Hamrén var den första. Han drabbas av så starka tvivel att han för en kort stund funderade på att säga upp sig.

Skulle det gå illa mot Irland får det inte ske för att laget inte tog fajten, inte var fullt och helt närvarande eller ordentligt förberett.

Hamrén har påpekat att även han var en novis för fyra år sedan. När det verkligen brände till saknade han erfarenhet att luta sig mot.

Säkrare nu

– Jag känner en helt annan säkerhet nu än inför förra EM. Den känslan tror jag också spelarna som varit med har. Gruppen vet hur vi ska göra och agera.

Han får medhåll av mittbacken Andreas Granqvist.

– Erfarenhet betyder mycket. Man tror alltid att man vet hur det ska se ut och hur allt ska vara runt omkring. Men det är ett otroligt tryck på allt från medier, från fans, från organisationen där om hur allt fungerar. Erik har också fått erfarenhet från sitt första mästerskap.

– Jag tror vi är mer redo nu än vad vi var inför det förra mästerskapet.

Veteranmålvakten Andreas Isaksson:

– Vi kanske var lite låsta, lite för spända mot Ukraina. Det var många som spelade sitt första mästerskap då, nu har rätt många varit med.