Nyheter Sverige

Ingen satsning på fler livräddare

Majoriteten av kommunala badplatser i Sverige saknar livräddare, enligt Sveriges Radio. Arkivbild.
Majoriteten av kommunala badplatser i Sverige saknar livräddare, enligt Sveriges Radio. Arkivbild.

De flesta som drunknar gör det vid badplatser där det saknas livräddare.Det yttersta ansvaret för badsäkerheten har kommunerna.Trots detta har Sveriges kommuner och landsting (SKL) inga planer på att öka antalet livräddare.

Varje år drunknar över 100 personer i Sverige. Enligt Svenska livräddningssällskapet (SLS) drunknar de flesta där det saknas livräddare. Under första halvåret i år har 58 personer drunknat, vilket är den högsta siffran sedan 2003.

När Sveriges Radio har granskat hur säkra svenska badplatser är besökte de under en vecka i juni 208 kommunala badplatser i 76 kommuner mellan Piteå och Simrishamn. Livräddare fanns på endast två av stränderna – båda i Ängelholm.

Kommunernas ansvar

Nu vill SLS att kommuner ska anställa fler utbildade livräddare.

– Det yttersta ansvaret ligger hos kommunerna. Det går inte att ha livräddare på varenda badplats i landet, med tanke på hur mycket kust och många sjöar vi har. Men de mest välbesökta badplatserna borde ha livräddare, säger Anders Wernesten vid SLS till TT och fortsätter:

– En annan utmaning vi har är att många nyanlända inte kan simma och då riskerar att drunkna.

SLS har gett ut ett informationshäfte om vattensäkerhet på elva språk. Syftet är att häftet ska delas ut på asylboenden.

– Men även här har kommunen det yttersta ansvaret att se till att dessa människor få ta del av informationen, säger han.

Inga planer

Ann-Sofie Eriksson, sektionschef på avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad vid SKL, blir positivt överraskad över informationshäftet, även om det inte var något hon kände till.

Dock säger hon att det inte finns några planer på att kommuner ska satsa på fler livräddare.

– Det skulle bli för dyrt och krångligt att administrera med tanke på hur många badplatser det finns i landet. Däremot står kommunerna för simundervisning i skolan och vissa kommuner har det även för nyanlända.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset