Sport Sport-topp

Ingen speltid för Zlatan i Malmö

Förbundskapten Erik Hamrén ställer Zlatan Ibrahimovic åt sidan mot Slovenien.
Förbundskapten Erik Hamrén ställer Zlatan Ibrahimovic åt sidan mot Slovenien.

Stämmer uppgifterna om att Zlatan Ibrahimovic slutar i landslaget efter EM så spelas hans sista landskamp i Malmö utan honom.Lagkaptenen kommer inte att spela någonting mot Slovenien.– Vi sparar det till Wales-matchen, lite mer en försiktighetsåtgärd, säger förbundskapten Erik Hamrén.

Det skulle kunna ha blivit en inofficiell avskedsföreställning för Zlatan Ibrahimovic på hemmaplan i Malmö. Men stjärnanfallarens vad, som vållade honom problem under de sista veckorna i Paris Saint-Germain, gör att Blågult tar det säkra före det osäkra i den första av de två träningsmatcherna inför EM.

– Självklart har jag tagit beslutet tillsammans med honom. Han liksom jag, liksom hela landslaget och hela Sverige vet att EM är viktigast. Sen tycker han, liksom laget, liksom Malmö att det hade varit häftigt om han hade spelat. Men vi har ett mål som är viktigare än en träningsmatch mot Slovenien. Det är EM som hägrar och det vet inte minst Zlatan, att det är då vi ska vara som bäst, säger Hamrén, som varken vill bekräfta eller dementera om uppgifterna om Zlatans sorti ur landslaget som Dagens Nyheter presenterade häromdagen.

– Det har jag inte några kommentarer till. Det vi pratar om är mellan oss.

– Han har inte tränat så mycket fotboll den sista tiden utan bara spelat matcherna. På en träning kan du bestämma belastningen mer än på match. På match är det 100 procent och därför vill vi inte att han ska det 100 procent nu.

Kallar in Krafth

I stället kommer Isaac Kiese Thelin, som i dagsläget inte ens ingår i EM-truppen, att starta bredvid John Guidetti på topp. Några andra anfallare finns inte tillgängliga. De allsvenska spelarna, FC Köpenhamn-gänget och Marcus Berg ansluter till landslaget först i Malmö men ingen av dem kommer vara aktuella för inhopp.

Martin Olsson är ännu inte helt bra i ljumsken utan i stället kommer mittfältarna Jimmy Durmaz och Sebastian Larsson att få turas om på vänsterbacksplatsen, där de kommer få en halvlek var. För att fylla ut den decimerade truppen väljer Hamrén att tillfälligt kalla in Bolognas högerback Emil Krafth till Slovenien-matchen, men inte vänsterbacksalternativet Oscar Wendt som många ville se i EM-truppen.

– Jag pratade med Oscar efter trupputtagningen, vi hade ett bra snack och han ville gärna vara med om han fick chansen. Jag tycker det är fel mot honom att ta in honom här för matchen och sedan ut igen. Det känns lite respektlöst. I stället testar vi det här sättet.

Liknar EM-motståndet

Inte heller Albin Ekdal kommer att spela mot Slovenien, annars planerar Hamrén att ge speltid till alla som är tänkta att åka till EM. Det viktigaste för svensk del blir att försöka hålla ihop lagdelarna i defensiven och att försöka lära sig en del inför EM-premiären mot Irland.

– Som Slovenien spelar har faktiskt Irland också spelat de senaste två matcherna rent organisationsmässigt, ett 4–4–2 med diamant. Så det är lite som vi kan ta med oss, om Irland spelar så mot oss. Både vad man ska se upp med, men också vad vi har för möjligheter att kunna straffa motståndarna, säger Hamrén.