Sport

Ingen svensk dubbelsculler i OS

Roddarna Cecilia Lilja och Emma Fredh. Arkivbild.
Roddarna Cecilia Lilja och Emma Fredh. Arkivbild.

Cecilia Lilja och Emma Fredh lyckades inte knipa en OS-plats i lättvikt dubbelsculler vid roddtävlingarna i Luzern.

Svenskparet från Boråsklubben Öresjö kom på fjärde plats i finalen och bara de två bästa – Nederländerna och Rumänien – kunde kvittera ut OS-biljetter. Italien lade beslag på tredjeplatsen före Sverige.

– Vi hade förhoppningarna om att Cecilia och Emma skulle ta en OS-plats. De vann återsamlingsheatet i går (måndag), men i dag räckte de inte till, säger förbundskapten Per-Olof Claesson till TT.

– Nederländskorna var klara favoriter, men bakom dem var det öppet vilka av de övriga fem i finalen som skulle komma tvåa.

Sverige har en plats klar till Rio, i damernas singelsculler. OS-kvaltävlingarna i Luzern följs av världscup under veckoslutet och där står kampen mellan Anna Malvina Svennung, som ordnade den svenska kvotplatsen i klassen, och Lovisa Claesson om vem som ska få tävla i Rio-OS. Men det gäller dessutom att helst komma bland de åtta bästa för att tillgodose Sveriges olympiska kommittés (SOK:s) krav.

– Det vore bra att nå final och vara bland de sex främsta. Då har jag svårt att se att SOK skulle säga nej, säger Per-Olof Claesson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset