Nyheter Sverige

Ingen turkisk viseringsfrihet i sommar

Flyktingar i Grekland som kommit sjövägen från Turkiet. Arkivbild.
Flyktingar i Grekland som kommit sjövägen från Turkiet. Arkivbild.

Visumfriheten i EU för turkiska medborgare kommer inte att vara på plats i sommar som planerat.– Den frågan kommer man inte kunna lösa förrän i höst, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

I flykting- och migrantavtalet som slöts mellan EU och Turkiet i mars ingick bland annat ett löfte om turkisk viseringsfrihet inom EU till sommaren. Slutet av juni har föreslagits som tidpunkt för införandet, under förutsättning att Turkiet uppfyller alla kriterier. Enligt EU återstår fem av de 72 angivna kriterierna, medan Turkiet hävdar att alla är uppfyllda.

EU kräver bland annat att Turkiet ändrar sin terrorlagstiftning så att den bättre överensstämmer med unionens, och uppfyller kravet på proportionalitet. Inofficiella bedömningar från EU är nu att det av flera skäl inte kommer att gå att införa viseringsfriheten redan i sommar. En anledning är att EU-parlamentet inte hinner behandla frågan förrän i höst.

Detta kommer sannolikt att reta upp Turkiet än mer.

– Min bild är, och jag fick den bekräftad av Frans Timmermans (EU:s förste vice ordförande) i går, att även om tonläget kan vara högt från en del turkiskt håll, så är man ändå väldigt konstruktiva i meningen att man vill möta de kriterier som EU satt upp men man hinner inte göra det under våren, säger Morgan Johansson till TT.

Christine Olsson/TT
Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.