Nyheter Toppnyheter

Inget flaggbyte för Nya Zeeland

De här två varianterna har det stått mellan när nyzeeländarna röstat om att byta flagga.
De här två varianterna har det stått mellan när nyzeeländarna röstat om att byta flagga.

Nyzeeländarna vill inte ha någon ormbunke på sin flagga, utan föredrar den gamla varianten, enligt preliminära resultat från folkomröstningen.

Valet har stått mellan den nuvarande flaggan, med den brittiska unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och en ny blåsvart med en ormbunke i vitt.

Knappt 57 procent av väljarna röstade för att behålla den gamla mot omkring 43 procent för den nya, enligt myndigheterna. Valdeltagandet var 67 procent. Alla poströster har dock inte räknats och det slutgiltiga resultatet väntas först den 30 mars. Men ledande politiker tvekar inte om hur folkomröstningen har gått.

"Nya Zeeland har röstat för att behålla vår nuvarande flagga. Jag uppmanar alla nyzeeländare att använda den, ta den till sig, och allra viktigast, vara stolt över den", skriver premiärminister John Key på Twitter.

Resultatet är en förlust för Key, som ville byta flagga. Han förnekar dock att flaggomröstningen var tänkt att bli ett arv från hans tid som regeringschef.

Även i Stillahavsnationen Fiji pågår en liknande process för att ändra landets flagga, som också innehåller unionsflaggan. Enligt regeringen ska sms och sociala medier kunna användas för att rösta. Inget datum har dock fastställts för en omröstning.