Nyheter Sverige

Inget Right Livelihood i riksdagen

Priset delades 2014 ut till Edward Snowden, som deltog på länk från Moskva. Arkivbild.
Priset delades 2014 ut till Edward Snowden, som deltog på länk från Moskva. Arkivbild.

Det blir ingen utdelning av Right Livelihood priset i riksdagen i fortsättningen. Riksdagsstyrelsen ändrar inte på talman Urban Ahlins beslut att stoppa ceremonin i riksdagen.

Priset, som även har kallats för det alternativa Nobelpriset, har delats ut vid en ceremoni i riksdagen sedan 1985. Men talmannen meddelade för en tid sedan att Right Livelihood inte längre var välkomna i riksdagens lokaler.

Det fick Sällskapet för Right Livelihood Award i riksdagen (Särla) att reagera. Sällskapet består av riksdagsledamöter från alla partier utom Sverigedemokraterna och står som värd för prisceremonin. I en skrivelse till riksdagsstyrelsen begärde Särla att talmannens beslut ska ändras.

– Vi diskuterade skrivelsen på riksdagsstyrelsen och de föreskrifter som finns. Jag redogjorde även för det samråd jag har haft med gruppledarna och sedan lades skrivelsen till handlingarna, säger Urban Ahlin till TT.

Cecilia Magnusson (M), medlem av Särla, är besviken. Hon sätter nu sitt hopp till den översyn av uthyrningsreglerna som pågår inom riksdagsförvaltningen. Ett förslag ska lämnas till riksdagsstyrelsen efter sommaren.

– Jag förutsätter att vi då kommer att få en förändring av hans ställningstagande så att Särla kan fortsätta att arrangera seminarier och prisceremonin, säger Cecilia Magnusson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset