Nöje Nyheter

Inte alltid blågula gubbar i asken

För många är svenska jordgubbar på midsommarbordet ett måste. Arkivbild.
För många är svenska jordgubbar på midsommarbordet ett måste. Arkivbild.

Fusk med jordgubbar förekommer, men inte så ofta som vi kanske tror. Inför midsommar har TT tagit pulsen på de bär som trots att de är röda för många måste vara blågula.

Just nu, när midsommar står för dörren, börjar det bli ont om svenska jordgubbar. Men snart kommer tillgången att vara god igen.

Det säger Waldemar Ilbron, jordgubbskontrollant på Jordbruksverket, till TT.

– Förra året var det mycket värre med en kall maj som gjorde att gubbarna mognade sent, men i år ser det bättre ut, även om det just nu börjar bli lite ont om svenska jordgubbar.

Varje år genomför han och hans kollegor runt 200 kontroller för att försäkra sig om att de jordgubbar som säljs som svenska verkligen är det och inte kommer från något annat land. Fusk förekommer, säger han, men inte i någon större omfattning.

Isotopanalyser

– Förra året gjorde vi 204 kontroller. Av dessa misstänkte vi fusk i tio fall. Dessa skickades till Tyskland för isotopanalys och av dessa var det två, motsvarande en procent, som helt klart inte var odlade i Sverige. Hittills i år har vi skickat två prover på analys, men inte fått svar ännu, säger Waldemar Ilbron.

Som konsument är det svårt att veta om en ask jordgubbar är odlade i Sverige eller i något annat land.

Det bästa man kan göra, enligt Waldemar Ilbron, är att kontrollera asken eller den större kartongen där odlarens namn och adress ska framgå. Om man är osäker bör man fråga försäljaren.

– Om det fortfarande finns frågetecken kanske det är bäst att handla någon annanstans även om de är lite dyrare, säger han.

Påverkar smaken

TT: Men spelar det någon roll, var jordgubbarna är odlade?

– Absolut. Inte för att svenska jordgubbar är bättre än andra utan för att avståndet mellan odlaren och konsumenten har stor betydelse för smaken.

Aromämnen avdunstar och mängden socker, som gör bären söta, går ner. Även mängden vitaminer minskar.

– Varje timme har betydelse, så om transporten tar ett dygn så smakar de annorlunda. Jag har ätit jättegoda belgiska bär, men då har man hanterat dem på rätt sätt, säger Waldemar Ilbron.

Pi Frisk/SvD/TT
Det är svårt att veta om jordgubbarna är odlade i Sverige eller något annat land. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset