Sport Nyheter

Inte bedrägeri rigga matcher

Enligt Brottsförebyggande rådet ligger kriminella nätverk bakom uppgjorda matcher i svensk idrott. Arkivbild.
Enligt Brottsförebyggande rådet ligger kriminella nätverk bakom uppgjorda matcher i svensk idrott. Arkivbild.

Det är inte bedrägeri att rigga fotbollsmatcher och spela på resultatet, enligt Johan Lindmark, kammaråklagare på korruptionsenheten.

Han säger till SVT:s Uppdrag granskning att brottet bedrägeri förutsätter att en fysisk person drabbas. Eftersom vadslagning sker via datorer är det bara spelbolagen som formellt skulle kunna vara målsägare.

– Men i det här fallet gör jag bedömningen att de inte är målsägare och det är inget bedrägeri, säger Johan Lindmark till SVT.

För att komma åt uppgjorda matcher måste en åklagare kunna bevisa att någon blivit hotad eller tagit emot muta, enligt honom. Följden blir att spelare som i samförstånd påverkar matchresultat, som de satsat pengar på, inte är åtkomliga för åklagare och polis.

– Ja, det är den hemska konsekvensen av min bedömning, säger Johan Lindmark.

Uppdrag granskning rapporterar också att Sverige förekommer i internationell matchfixning. Enligt tysk polis ska svenska spelare och klubbfunktionärer vara involverade i uppgjorda matcher. Misstankarna har kommit fram efter avlyssning i ärenden som rör narkotikabrott, penningtvätt och människohandel. Den tyska polisen har överlämnat bevismaterial till sina svenska kollegor.