Nyheter Sverige

Inte försent för egen skörd

Att odla i pallkragar är smart. Det går att sätta plantorna tätt och det blir minimalt med ogräs. Men lite omvårdnad krävs, som regelbunden vattning. Arkivbild.
Att odla i pallkragar är smart. Det går att sätta plantorna tätt och det blir minimalt med ogräs. Men lite omvårdnad krävs, som regelbunden vattning. Arkivbild.

Hann du aldrig få fröna i jorden? Lugn, än finns tid att fylla tomma pallkragar och glesa trädgårdsland och få möjlighet att njuta av egna grödor i sommar.

– Det finns gott om grejer att satsa på, ingen panik, säger Ulf Nilsson som är trädgårdsrådgivare på Koloniträdgårdsförbundet.

Är grannens trädgård eller koloni mer välfylld än din? Sommaren är här, och många odlingsentusiaster har redan varit i gång i flera månader. Men än är det inte försent. Hemligheten bakom egen skörd före hösten behöver inte uteslutande handla om att vara ute i god tid. Det finns en rad olika alternativ trots att juni månad redan är här.

– Sallat går snabbt, och många bladgrönsaker kan vara något att satsa på nu. Sen har vi rädisor som också går snabbt, säger Ulf Nilsson och fortsätter:

– Går vi in på kryddor så kan man så dill eller förkultivera basilika som sen kan planteras ut på friland när sommartemperaturerna infinner sig. Det är korta kulturer, så det går att skörda snabbt.

Att så bönor och ärtor på friland funkar också bra nu, eftersom de är värmekrävande. Annars kan framodlade tomatplantor som redan bär frukt vara en idé. Att köpa färdigodlat är inte fusk, menar Ulf Nilsson.

– Nej det tycker jag inte, det är ett perfekt komplement om man inte lyckas med sådden.

Janerik Henriksson/ TT
Odling av sallat i en koloniträdgård. Arkvibild.
Jessica Gow/ TT
Rädisor – lättodlat, snabbt och gott. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset