Nyheter Världen

Inte så noga i USA:s valrörelse

Presidentposten hägrar – då är det inte så noga med faktakollen.Kandidaterna till nästa års val har blivit påkomna med en rad osanningar. Frågan är om väljarna bryr sig.

Miljardären och republikanen Donald Trumps påstående att araber i USA jublade under terrorattackerna den 11 september 2001 är bara det senaste av en lång rad felaktiga uttalanden.

Och Trump är inte ensam bland presidentkandidaterna om att tänja på sanningen, enligt faktagranskande sajter som Politifact, Factcheck.org och Washington Posts Fact Checker.

På Republikanernas sida har Carly Fiorina felaktigt hävdat att USA planerar att ta emot 250 000 flyktingar från Syrien, Marco Rubio har påstått att svetsare tjänar mer pengar än filosofer och Ben Carson har sagt att undertecknarna av USA:s självständighetsförklaring saknade erfarenhet som folkvalda politiker.

Fel från båda håll

Även Demokraternas kandidater har farit med osanning. Hillary Clinton har hävdat att utrikesdepartementet godkänt att hon använt en privat mejlserver i tjänsten. Bernie Sanders har påstått att "klimatförändringarna är direkt relaterade till framväxten av terrorism".

Men det är Republikanerna, och i synnerhet Trump, som har stått för de mest anmärkningsvärda felaktigheterna, enligt bedömare.

– Donald Trump är på god väg att utlösa en härdsmälta hos de faktagranskande sajterna med sina påståenden, säger Brendan Nyhan, statsvetare vid Dartmouth College.

Tar kritik med ro

Trump verkar ta kritiken med en axelryckning. "Ska jag behöva kolla all statistik?" var hans respons på Twitter när Fox News undrade varför han spritt uppgiften att 81 procent av vita mordoffer dödas av svarta.

Och forskare hävdar att väljarna, åtminstone de mest inbitna supportrarna, sällan påverkas när "deras" kandidater fälls av faktagranskarna.

– Folk tenderar att stå emot information som strider emot deras befintliga uppfattningar och attityder, säger Brendan Nyhan.