Sport Sport-topp

Intensiv tid väntar Erik Hamrén

Förbundskapten Erik Hamrén.
Förbundskapten Erik Hamrén.

Landskamperna mot Turkiet och Tjeckien och en handfull träningar.Gjorde de jobbet att forma EM-truppen lättare för Erik Hamrén?Det tycker han.– Vi har haft ännu en bra samling, med bra attityd och energi, säger förbundskaptenen.

Det hade inte ens gått ett halvt dygn sedan han satt på podiet i presskonferensrummet på Friends och gav sin syn på insatsen mot Tjeckien (1–1).

Nu var han tillbaka, på samma plats. Intrycken hade inte förändrats.

– Jag har inte hunnit se matchen, det vill man göra för att vara riktigt säker på vad man säger, men jag är fortfarande besviken att vi inte vann, med de chanser vi har. Det är positivt att vi skapat stora chanser i båda matcherna, men negativt att vi enbart gjort två mål och att vi släppt in mål lite för enkelt. Tittar vi mot EM och sommaren måste vi förbättra effektiviteten och kvaliteten i de avgörande lägena.

Den 11 maj, på Norra Latin i Stockholm, släpper Erik Hamrén 23-mannatruppen till EM. Nu börjar ett intensivt arbete med att följa aktuella spelare.

Fåtal öppna platser

Flera är givna, stommen hämtas förstås från gänget som tog landslaget till slutspelet. Men det finns in i det sista ett fåtal platser öppna.

Hamrén säger att han ringat in runt 40 spelare som är aktuella för slutspelet.

– Jag har ingen exakt siffra det är cirka 40 gubbar som det är funderingar och koll på. Några är givna och dom kanske jag inte tittar lika mycket på, mer på dom det står och väger mellan.

Och hur tittar han? Såväl på plats som via datorn.

– Framför allt ser jag mycket via min dator där jag kan få in alla svenska spelare ut i världen. Jag ser enormt många matcher, säger Hamrén.

Förbundskaptenen hade väldigt gärna velat följa Rasmus Elm på landslagsträningarna under påsken och ute på planen i åtminstone några minuter i någon av landskamperna mot Turkiet (1–2) och Tjeckien. Men Elm tackade nej, med motiveringen att han inte kände sig mogen för landslaget än, tillbaka som han alldeles nyligen är efter sina magbesvär.

– Rasmus är en klok man, han kände sig inte redo och jag har full respekt för det.

Stänger inga dörrar

Men på frågan om han tror att den centrale mittfältaren kan hinna bli aktuell för EM-truppen svarar Erik Hamrén:

– Jag tror det. Jag hade önskat att han skulle ha varit med här.

Vad ska krävas för att slå sig in helt oväntat i din trupp?

– Jag låser mig inte, men det blir svårare och svårare om man som okänd ska komma med till EM. Jag stänger inga dörrar. Det kan vara en debutant i EM, men jag vill så mycket som möjligt känna spelarna, säger Hamrén.

Han tar målvakten Johannes Hopf, som var med på sin första samling.

– Han fick inte spelas men är han aktuell för sommaren så har vi fått lära känna honom.

Bröllop på lördag

Parallellt med läggandet av truppusslet jobbar medarbetare som Peter Wettergren och Reine Almqvist med att in i minsta detalj kartlägga gruppmotståndarna Irland, Italien och Belgien. Wettergren såg Tyskland mangla Italien (4–1) och Almqvist var i Dublin och såg Irland spela oavgjort (2–2) mot Slovakien.

– Jag har laddat ned matcherna på datorn men ännu inte hunnit se dem. Jag har bara hört resultaten och det gör det svårt att bedöma prestationen, säger Hamrén.

Men allt har sin tid. Viktigast framöver är lördagens bröllop och slipandet på vad han ska säga när hans äldsta dotter gifter sig.

– Det är lite speciellt, en fars tal till sin dotter, och det känns lite redan nu. Känslomässigt kommer det bli härligt, säger Hamrén och klappar sig på hjärtat.