Sport

Intensiva dagar väntar Sverige

Förbundskapten Staffan Olsson.
Förbundskapten Staffan Olsson.

Flera tuffa utmaningar väntar Sverige de kommande dagarna i handbolls-EM.Först ska man försöka rucka på storfavoriten Danmark, sedan ladda om för att bara 18 timmar senare möta Ungern – i en match som kan bli helt avgörande i kampen om en OS-kvalplats.

Efter tre dagars vila händer nu plötsligt allting på en gång för Sverige.

– Det blir lite mer intensivt. Tidigare har vi kunnat köra den gamla klyschan att vi tar en match i taget, men nu får vi ligga lite steget före, säger förbundskaptenen Staffan Olsson, som tillsammans med Ola Lindgren fått dubbeljobba i de taktiska förberedelserna.

Chansen till semifinal är borta för svensk del. Allt handlar i stället om OS-kvalet. Där gäller det för Sverige att hålla Ryssland och Ungern bakom sig för att kunna knipa en av de två återstående kvalplatserna som delas ut på EM.

Målskillnaden viktig

Ryssland, som Sverige spelade oavgjort med, står på tre poäng med en match kvar att spela. Ungern har hittills noll och Sverige en. Tar Sverige två poäng till samtidigt som Ryssland förlorar sin sista match mot Spanien så kommer målskillnaden att avgöra vem av Ryssland och Sverige som får spela OS-kval.

Alltså: Om Sverige förlorar mot Danmark, så som det logiskt borde bli, gäller det att inte göra det med så många mål.

– Jag tror att alla har läget klart för sig nu och det är liksom inte så mycket att fundera på längre. Hur det än går så kommer varenda mål att vara jätteviktigt. Och när man vet att det är så här viktiga matcher så sitter det automatiskt, då finns det med, säger Staffan Olsson.

Historiskt sett har Sverige ett övertag på Danmark, men de senaste åren har styrkeförhållandet skiftat rejält. Danmark har radat upp medaljer och bra mästerskapsprestationer de senaste åren, medan Sverige frånsett OS-silvret i London 2012 haft det tyngre.

Då, 2012, var senaste gången som Sverige lyckades besegra Danmark. En nyckel i den matchen var att Sverige plockade bort den danska storstjärnan Mikkel Hansen ur spelet.

Hårfin skillnad

– Han är ju en målskytt av rang och kanske en av de bästa skyttarna som finns just nu. Sedan har han ett spelsinne därtill. Det var någon match han hade tio mål och nio assist, eller om det var tvärt om. Och det talar ju för hur bra han är, säger Staffan Olsson, som till vardags är assisterande tränare i Hansens klubblag Paris Saint-Germain.

Högernian Hansen är lätt att känna igen på sitt långa hår och karaktäristiska hårband. En frisyr som gör honom inte helt olik – Staffan Olsson.

– Det har hänt ett par gånger när vi har spelat bortamatcher att det har kommit fram lite kids efter matchen och trott att jag har varit Mikkel, säger Olsson.

– Jag har skrivit autografer, men då har jag skrivit min autograf.

Ett faktum som gör Hansen förtjust.

– Är det sant? Det har han inte berättat för mig. Men det är klart, jag har ju lika långt hår som han, säger han.

Att folk bara skulle vilja ha Olssons autograf pga likheterna med honom själv ger dock Mikkel Hansen inte så mycket för.

– De vet vem han är. Han är en långhårig levande legend.

Fredrik Sandberg/TT
Danmarks storstjärna Mikkel Hansen.