Sport

Intern svensk singelkamp i OS-kvalet

Pär Gerell, Kristian Karlsson och Mattias Karlsson gör upp i en svensk singelkamp i OS-kvalet i Halmstad.
Pär Gerell, Kristian Karlsson och Mattias Karlsson gör upp i en svensk singelkamp i OS-kvalet i Halmstad.

OS-biljetterna är i fickan.Men vilka två av de tre svenskarna ska få spela singel i bordtennis i Rio?Det är den starka svenska kryddan till torsdagens OS-kval i Halmstad.– Det är det vi spelar om. Ett lag är det redan klart att vi kommer att ha med, säger Kristian Karlsson.

Kristian Karlsson är rankad 26:a i världen. Pär Gerell 33:a, Mattias Karlsson 38:a.

Jämnstarka på papperet – och i pingishagen.

I OS får bara två spelare från samma nation delta i singel. I Halmstad, hemmaplan för alla tre, ska det avgöras vem i svensktrion som får nöja sig med lagspel i Rio de Janeiro.

Gruppvinnare till OS

De kommer inte att mötas. Kvalet är konstruerat så att de 64 europeiska spelarna delats in i åtta grupper. Där är det utslagning som gäller – kvartsfinal, semifinaler, final – och varje gruppvinnare får en OS-plats i belöning.

Så om Kristian Karlsson går sämre än sina kompisar, så blir det inget singelspel i OS, trots hans bättre ranking. Inte ens om han tar en av de två restplatserna i återkvalet på lördag.

"Tuff förstamatch"

– Jag har en tuff förstamatch (Bojan Tokic, 59-rankad sloven), men det blir en bra värdemätare, säger Kristian Karlsson.

– Man får köra sitt race. Gör de andra det bättre så är det bara att gratulera dem, säger Pär Gerell.

– Det ska bli kul. Det är en väldigt tufft tävling med väldigt bra klass i startfältet. Och även om vi inte möts, så är det ju en intern tävling, man kan bara försöka göra sitt bästa, säger Mattias Karlsson.

Han ställs först mot en verklig veteran – Zoran Primorac, 47 i maj, och på jakt efter sin åttonde OS-start.

– Ingen risk för underskattning, Han är ju här – och han har ju en del erfarenhet, säger Mattias Karlsson, 24.