Nöje Film

Internationella namn i Östlunds film

Elisabeth Moss. Arkivbild.
Elisabeth Moss. Arkivbild.

Elisabeth Moss från "Mad men" och "Top of the lake" och den danske skådespelaren Claes Bang ska spela huvudrollerna i Ruben Östlunds nya film "The square". Östlund kallar filmen för "en vild satir".

"The square" ska spelas in under sommaren och tidig höst, och målet är att den ska ha världspremiär på filmfestivalen i Cannes nästa år.

– Vi vill göra en vild satir som är både provokativ och elegant, säger Ruben Östlund när TT träffar honom och hans producent Erik Hemmendorff på Film i västs årliga pressmöte.

Eget manus

Efter den världsomspännande succén för "Turist" har Östlund överösts med erbjudanden om att göra film i USA. Han säger att merparten har varit av den arten att han över huvud taget inte förstår varför någon trott att han skulle vara intresserad.

Så i stället blir det nu den egenhändigt skrivna "The square", som kommer att göras på skandinaviska och engelska.

Slottet är museum

I filmen har Stockholms slott blivit ett konstmuseum där titelns "ruta" är en av installationerna. Elisabeth Moss spelar en journalist som intervjuar föreståndaren, spelad av Claes Bang.

De ligger med varandra, vilket kommer att betyda mer för henne än för honom.

– Det handlar om ansvarstagande på många nivåer, om hur vi vill vara goda människor men hur vi kan hamna i problem. Samhället av i dag har tappat tilltron på det gemensamma, vi har blivit mer individualistiska. Vi vill försöka komma åt den tendensen i vår tid. Det är den typen av frågor vi vill lyfta. Och precis som i "Turist" är det en plötslig händelse som triggar i gång handlingen, säger Östlund.

"The square" kommer att spelas in i Stockholm, Göteborg och Berlin. Ännu en internationellt känd skådespelare kommer att tillkomma, men Östlund kan ännu inte gå ut med namnet.

Björn Larsson Rosvall/TT
Ruben Östlund. Arkivbild.

Läs också