Nyheter Sverige

Intresset för monarkin väntas svalna

Snart väntas ännu ett kungligt barn födas. "Barn är A och O för en monarki med livsvilja", säger Sten Hedman, frilansande hovreporter. Utan bröllop, födslar och dop väntas intresset för kungahuset minska.
Snart väntas ännu ett kungligt barn födas. "Barn är A och O för en monarki med livsvilja", säger Sten Hedman, frilansande hovreporter. Utan bröllop, födslar och dop väntas intresset för kungahuset minska.

Bröllop, barn och dop har gett kungahuset stor uppmärksamhet de senaste åren. Men framöver väntas intresset för monarkin svalna igen.– Ett gammalt kungapar är inte så intressant i hela sina liv, säger den före detta hovreportern Sten Hedman.

Sedan 2010 har den svenska kungafamiljen firat förlovningar, vigslar, barnafödslar och dop på löpande band. Det massmediala intresset har varit stort och bevakningen intensiv i både svenska och utländska medier.

– Bröllop, barnafödslar och dop är kungahusets bästa grenar, om vi ska prata sportspråk. För att se dem inviga utställningar och klippa band och sådant är inte så himla publikdragande, säger Sten Hedman, frilansande hovreporter.

– Barn är A och O för en monarki med livsvilja.

"Tar ställning"

Magnus Simonsson, generalsekreterare för Republikanska föreningen, kallar uppståndelsen kring kungahuset de senaste åren för en kunglig pr-yra – men är inte övertygad om att den bara gynnar monarkin.

– Jag tror att båda sidor stärks. Människor som inte tidigare har haft en uppfattning tar ställning, säger han.

Före kronprinsessans förlovning 2009 hade Republikanska föreningen 2 500 medlemmar. Nu närmar de sig 11 000.

– Varje gång statsskicket uppmärksammas ökar diskussionen i samhället. För vår del är det positivt, säger Magnus Simonsson.

Kommer svalna

Däremot, säger han, brukar medlemsantalet ligga still vid mer skandalartade händelser.

Sten Hedman tror fortfarande att det kan komma fler prinsar och prinsessor de närmaste åren, men därefter tror han att intresset kommer att svalna.

– Å andra sidan kommer Victoria tillträda som drottning i sinom tid och hon är en stor personlighet som har en förmåga att dra till sig människors intresse, säger Sten Hedman.