Nyheter Sverige Sverige-topp

Invandring bakom rekordstor ökning

Inte sedan några enstaka år på 1800-talet har ökningstakten av befolkningen varit lika stor som nu. Arkivbild.
Inte sedan några enstaka år på 1800-talet har ökningstakten av befolkningen varit lika stor som nu. Arkivbild.

Befolkningsökningen i Sverige är den snabbaste på 156 år, enligt SCB:s prognos. Tillväxten väcker urgamla tankar och känslor inom oss, säger en expert.

Inte sedan 1860 har befolkningsökningen varit snabbare än nu. Statistiska centralbyrån (SCB) räknar med att invånarantalet växer med 1,5 procent årligen under en femårsperiod. År 2020 väntas svenskarna vara 739 000 fler än i dag. Den största delen kan tillskrivas att 857 000 människor flyttar in från andra länder, samtidigt som 287 000 flyttar ut.

– Vi har en historiskt hög invandring, konstaterar Andreas Raneke, demograf på SCB:

– Det är viktigt att tillägga att det inte beror enbart på flyktinginvandring, utan även invandring från EU, de nordiska länderna, och även människor som kommer hit från länder utanför EU för att arbeta, studera, eller bilda familj med svenska medborgare.

Magisk gräns

Däremot väntas det magiska tiomiljonersstrecket inte passeras under året som kommer, i strid med fjolårets prognos. Nu har datumet skjutits fram till 2017. Bakgrunden är att Migrationsverket helt enkelt inte har hunnit med att behandla alla asylansökningar, och att personerna dessförinnan inte registreras som invånare i Sverige.

Per Johnsson, docent i klinisk psykologi vid Lunds universitet, säger att en snabb befolkningsökning kan väcka blandade känslor och tankar. Vissa är förväntansfulla inför att Sveriges får fler än tio miljoner invånare, medan andra känner rädsla och obehag inför att människor flyttar hit.

Råd: Ta kontakt

Han förklarar att främlingsrädsla är en överlevnadsinstinkt som hängt med sedan jägarsamhället, och en viktig fas i barns utveckling, men att den går att mildra genom att ta kontakt med dem som upplevs som främmande.

– Familjer som är öppna för att åka till olika länder och hälsa på, sluter sig i mindre utsträckning än de som finner trygghet i en liten cirkel. Det ska man ha stor respekt för, men man behöver också se att de här personerna inte är farliga, säger Per Johnsson.