Nyheter Sverige Sverige-topp

Invandringsfrågorna styr opinionen

Miljöpartiet har backat med 1,2 procentenheter sedan SCB:s senaste mätning. 
Miljöpartiet har backat med 1,2 procentenheter sedan SCB:s senaste mätning. 

Miljöpartiet tappar i SCB:s partisympatiundersökning och hamnar på 4,7 procent. Mest backar dock Sverigedemokraterna medan både S och M går framåt.– Konkurrensen om de invandringskritiska väljarna har blivit mycket hårdare, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö.

Sverigedemokraterna hamnar långt över sitt valresultat på 12,9 procent, men 17,3 procent innebär ändå ett tapp på 2,6 procentenheter jämfört med novembermätningen. Att både S och M går framåt medan SD backar kan vara ett tecken på att partiernas omsvängning till en hårdare asylpolitik haft effekt på opinionen.

– Tidigare var SD ensamma om att förespråka en mer restriktiv invandringspolitik. Sedan förra SCB-mätningen i november har sex partier enats om långtgående åtgärder för att minska migrationen till Sverige. För SD är det ett helt nytt läge och det hade varit överraskande om det inte haft negativ effekt på deras opinionssiffror, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare och borgerlig debattör, till TT.

S störst

Socialdemokraterna är största parti med 29,5 procent.

– Jag tolkar det här som ett styrkebesked för Stefan Löfven, som utvecklar den svenska modellen, ser till att jobben blir fler, arbetslösheten går ned och samtidigt hanterar en väldigt svår migrationsutmaning för Sverige, säger partisekreteraren Carin Jämtin (S).

Moderaterna får 24,7 procent, en uppgång med 1,2 procentenheter och till skillnad för S över valresultatet.

MP betalar

– Vi har tagit tag i de utmaningar som Sverige har och har också en plan för att göra Sverige starkare. Det tror jag att svenska väljare märker, säger partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabet Svantesson (M).

Miljöpartiet får helt klart betala för den senaste tidens kris och hamnar farligt nära riksdagsspärren.

– Det är viktigt att titta framåt nu, konstaterar partisekreterare Amanda Lind (MP), som inte är bekymrad.

– Vi börjar se resultatet av vår politik och det går bra för Sverige. Vi märker ett stöd för att MP gör skillnad i regeringen, säger hon.

KD illa ute

Tillsammans får de rödgröna partierna 41 procent medan Allianspartierna får 39,3 procent.

Allra värst ute är som vanligt Kristdemokraterna. 3,1 procent är det sämsta resultatet i SCB sedan 1991.

– Det är väldigt dåliga siffror och det är väldigt tråkigt. Vi har haft ett antal undersökningar med uppgång så jag trodde att det skulle avspegla sig i SCB. men det gjorde det inte, säger partisekreteraren Acko Ankarberg (KD) till TT.

– Den här undersökningen bekräftar ju att vi verkligen måste ha fler väljare. Vi måste tänka om och på ett annat sätt, så att vi når väljare med vår politik, säger Ankarberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset