Sport

IOK-basen om buandet: "Oacceptabelt"

Renaud Lavillenie (till vänster) hade svårt att glädjas åt silvret. Guldmedaljören i stavhopp, brasilianaren Thiago Braz Da Silva, och bronsmedaljören Sam Kendricks, USA, var betydligt gladare.
Renaud Lavillenie (till vänster) hade svårt att glädjas åt silvret. Guldmedaljören i stavhopp, brasilianaren Thiago Braz Da Silva, och bronsmedaljören Sam Kendricks, USA, var betydligt gladare.

En tårögd Renaud Lavillenie buades ut av Rio-publiken när han tilldelades silvret kvällen efter OS-finalen i stavhopp."Ett oacceptabelt beteende", tycker IOK-ordföranden Thomas Bach.

Det var i slutet av stavhoppsfinalen som det började skära sig mellan Lavillenie och åskådarna på Olympiastadion. Under den heta guldduellen mellan fransmannen och hemmahoppet Thiago Braz da Silva valde publiken tydligt sida och buade åt Lavillenie. Fransmannen sparade inte på kritiken efteråt:

– Det var ingen fair play från publiken. Sånt är för fotboll, inte friidrott, sade han.

– Det är inte bra för OS, jag har inte gjort något mot brasilianerna. 1936 (i OS i Berlin) var publiken emot Jesse Owens, vi har inte sett det sedan dess.

Tröstades av Bubka

Jämförelsen med OS i Berlin 1936 var olycklig och gjorde inte direkt Lavillenie mer populär i Brasilien. Han har också gått ut och bett om ursäkt på Twitter: "Jag ber om ursäkt för den dåliga jämförelsen. Jag förstår att det var fel", skriver stavhopparen.

Under medaljceremonin fick Lavillenie stöd från guldmedaljören Braz da Silva, som slog ut med armarna när buropen började. Efteråt uppmanades publiken också av speakern att behandla alla idrottare med respekt.

Efter prisceremonin tröstades Lavellenie av Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach, det internationella friidrottsförbundets (IAAF) ordförande Sebastian Coe samt stavhoppslegendaren Sergej Bubka, som också är vice ordförande i IAAF. Bach skrev senare på Twitter att det var "ett chockerande beteende av publiken som buade åt Renaud Lavillenie på prispallen. Ett oacceptabelt beteende i OS".

Gått över gränsen

Under hela OS har den brasilianska publiken buat åt alla motståndare till brasilianska OS-aktiva, och ropat syrliga kommentarer till lag eller enskilda aktiva. Bland annat ropades "zika" till den amerikanska OS-målvakten Hope Solo som inför OS uttryckt oro för zikamyggorna.

Men buandet åt Lavillenie under prisceremonin ser OS-arrangören i Rio som att den brasilianska publiken nu gått över en gräns.

– Vår plan är att intensifiera dialogen med de brasilianska supportrarna genom sociala nätverk så att ser till att vi beter oss ordentligt utan att tappa passionen för idrott, säger talesmannen Mario Andrada.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset