Sport

IOK kräver dopningsreformer

Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén.
Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén.

Den ryska dopningsskandalen kastar mörka skuggor över de olympiska spelen i Rio de Janeiro.Nu ryter IOK-ordföranden Thomas Bach ifrån och kräver en fullständig översynd av antidopningsarbetet.

– IOK vill se ett mer robust och effektivt antidopningssystem, sade Bach vid ett möte med Internationella olympiska kommittén med bara några dagar kvar till fredagens OS-invigning.

– Den senaste tidens utveckling har visat att vi behöver en fullständig översynd av Wadas antidopningssystem. Det krävs en tydlig ansvarsfördelning, mer öppenhet, mer oberoende och en bättre harmonisering världen över, sade Bach i ett kraftfullt tal.

IOK har själv fått kritik får att man inte gick på Wadas rekommendation att kasta ut Ryssland ur OS, utan i stället överlät till varje specialförbund att avgöra vilka ryssar som får tävla.

Bach försvarade det beslutet med att kollektiv bestraffning strider mot idrottens kärnvärden.

– En generell avstängning av Ryssland har av vissa kallats för "kärnvapenalternativet". Bortsett från att sådana jämförelser är bortom alla rimliga proportioner – låt oss för ett ögonblick överväga vad konsekvenserna hade blivit. Resultatet hade varit död och förstörelse. Det är inte vad den olympiska rörelsen står för, sade Bach.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset