Sport Sport-topp

IOK låter förbunden bestämma

IOK:s ordförande Thomas Bach. Arkivbild.
IOK:s ordförande Thomas Bach. Arkivbild.

Ryssland kastas inte ut från sommar-OS.Men det blir heller inte fritt fram för samtliga ryska idrottare att nå sina gulddrömmar i Rio de Janeiro.IOK låter respektive idrottsförbund ta beslut – och tidigare dopningsdömda ryssar tvingas stanna hemma.

Så fort den internationella antidopningsbyrån Wadas rapport om ryskt dopningsfusk publicerades i måndags restes frågan om den internationella olympiska kommittén (IOK) skulle ta beslutet att sparka ut Ryssland från OS som invigs om mindre än två veckor.

IOK:s österrikiske ordförande Thomas Bach reagerade starkt på innehållet, som avslöjade att Rysslands regering och säkerhetstjänst beordrat och mörkat rysk dopning inför och i samband med att landet arrangerat friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM förra året och uttryckte att IOK inte skulle tveka att utfärda hårdast möjliga åtgärder mot idrottare och organisationer som var inblandade.

Redan i juni tog det internationella friidrottsförbundet (IAAF) beslutet att inte tillåta ryska friidrottare i OS. Skulle IOK gå samma väg?

Upp till förbunden

På söndagseftermiddagen kom beskedet, som kan tolkas som en kompromiss. IOK kommer inte att stänga den ryska OS-truppen ute, utan låter de sommarolympiska idrottsförbunden (28 till antalet, inklusive IAAF som redan tagit beslut i frågan) själva ta beslut om eventuella avstängningar.

IAAF:s ordförande Sebastian Coe meddelade sent på eftermiddagen att det internationella friidrottsförbundet är redo att hjälpa övriga idrottsförbund med rådgivning inför de svåra beslut som väntar.

Samtidigt radar IOK upp en lång rad krav som både den ryska olympiska kommittén och de ryska idrottare som vill tävla i OS måste uppfylla.

– På det här sättet skyddar vi de rena idrottarna, genom de här tuffa kriterierna för alla ryska idrottare, sade IOK:s ordförande Thomas Bach.

– Först och främst skickar det ett tydligt meddelandeatt de ryska idrottarna måste ta ett kollektivt ansvar för det systemet som har funnits. Å andra sidan är det också ett budskap av uppmuntran till de rena idrottarna, att de har möjligheten att visa att de är rena och att de då kan delta i OS och på så sätt fungera som positiva förebilder mot dopningen i Ryssland. De kan visa att man kan uppnå något i olympiska idrotter om du är ren.

Ingen Jefimova i Rio

IOK meddelade att tidigare dopningsavstängda ryssar inte är välkomna i Rio de Janeiro. Det betyder exempelvis att Julia Jefimova, dubbel guldmedaljör i sim-VM 2013, inte kommer att tävla i Brasilien. Jefimova har testat positivt för anabola steroider och hoppades kämpa med svenskan Jennie Johansson om medaljerna på 100 meter bröstsim.

Det innebär också att den tidigare dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova, som försett Wada med information om det ryska dopningsprogrammet, inte heller får tävla. Stepanova var en av de ryska friidrottare som fick dispens att delta i Rio-OS, men under neutral flagg, som tack för hjälpen.

– Dock vill vi uttrycka vår tacksamhet för Stepanovas bidrag i kampen mot dopning, säger Bach.

OS i Rio de Janeiro invigs den 5 augusti.