Sport

IOK: Ryssland och Kenya kan portas

Den olympiska och den ryska flaggan. Arkivbild.
Den olympiska och den ryska flaggan. Arkivbild.

Att hålla dopningen borta från idrotten har högsta prioritet för Internationella olympiska kommittén, som ställer sig bakom IAAF:s beslut att porta rysk friidrott från Rio de Janeiro.

IOK har också beslutat att alla ryska och kenyanska idrottare ska godkännas av respektive internationellt idrottsförbund innan de får åka till Brasilien.

I ett pressmeddelande skriver IOK att tre nationella antidopningsorganisationer för närvarande inte är godkända av den internationella antidopningsorganisationen Wada. Förutom Rysslands och Kenyas antidopningsorganisationer, även Spaniens. Men Spanska Nados problem är enbart administrativa och därför påverkar det inte antidopningsarbetet, menar IOK.

IOK vill också ha hårdare tag mot tränare, ledare och läkare och kräver att dessa också ska straffas om deras idrottare åker fast för dopning. Dessa personer bör heller inte få vara med under OS.

Rysslands olympiska kommitté säger, enligt Reuters, att ryska friidrottare som inte dopat sig kommer att överklaga avstängningsbeslutet till idrottens skiljedomstol Cas.

IAAF stängde av rysk friidrott efter avslöjanden om systematisk dopning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset