Sport Sport-topp

IOK tar ut Rysslands OS-trupp

Jelena Isinbajeva är en av alla ryska idrottare som nu får vänta på IOK:s besked om vilka ryska idrottare som får tävla i Rio.
Jelena Isinbajeva är en av alla ryska idrottare som nu får vänta på IOK:s besked om vilka ryska idrottare som får tävla i Rio.

Den ryska OS-truppen har redan krympt från 387 till 266 idrottare efter dopningshärvan.Men det kan bli ännu färre – nu ska en trio IOK-ledamöter slutligen ta ut den ryska truppen.

Följetongen om vilka ryssar som får tävla under sommar-OS tog en ny och oväntad vändning efter att IOK:s exekutiva kommitté haft ett möte i Rio på lördagskvällen. Tidigare har IOK sagt att det var upp till varje specialförbund och idrottens skiljedomstol Cas att avgöra vilka ryska idrottare som tillåtas att tävla i Rio. Men under lördagskvällen meddelade IOK:s presstalesman Mark Adams att en trio IOK-ledamöter nu ska ta de avgörande besluten.

Det innebär helt enkelt att det blir IOK som tar ut den ryska OS-truppen.

– Det är väldigt viktigt IOK har sista ordet i det här besluten, säger Adams.

Tre som dömer

De tre utvalda ledamöterna är:

+ Ugur Erdener, bågskytteförbundets bas och ordförande IOK:s medicinska kommission.

+ Claudia Bockel, idrottarnas representant i IOK.

+ Juan Antonio Samaranch, son till den tidigare IOK-basen med samma namn.

Klart till fredag

Enligt IOK:s presstalesman ska den hastigt ihopsatta panelen gå igenom alla individuella fall igen, efter att ha tagit emot de "förslag" som specialförbunden och Cas gjort sina bedömningar. Det som de tre IOK-ledamöterna beslutar till gäller sedan, oavsett vad specialförbunden och Cas kommit fram till.

– Vi har så klart en mycket snäv deadline framför oss. Det här måste vara klart innan spelen invigs, det här måste vara klart senast på fredag, säger Mark Adams.

Om fler ryska idrottare skulle portas från OS kommer inga andra idrottare att få ta deras platser, klargjorde IOK:s talesman.

Tidigare under lördagen hade de ryska simmarna Vladimir Morozov och Nikita Lobintsev både överklagat beslutet att stoppa dem från OS till Cas.

Initialt bestod den ryska OS-truppen av 387 tävlande, men därefter har över 100 – däribland 67 friidrottare – stoppats efter antidopningsbyrån Wadas rapport om landets statsunderstödda dopning.

– Som läget ser ut nu på morgonen så kan jag meddela att vi kommer att vara representerade i 29 av 34 discipliner, med 266 personer, sade Mutko i en intervju med sportkanalen Match-TV.

Men det var innan IOK:s historiska beslut senare på kvällen. Nu blir det upp tre till IOK-ledamöter att ta ut den ryska OS-truppen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset