Nyheter Toppnyheter Världen

Irakisk offensiv tar sikte på Mosul

Amerikanska soldater i en övning med irakiska soldater utanför Bagdad förra året. Nu är siktet inställt på Mosul. Arkivbild.
Amerikanska soldater i en övning med irakiska soldater utanför Bagdad förra året. Nu är siktet inställt på Mosul. Arkivbild.

Slaget om Mosul närmar sig. Irakiska styrkor har inlett en sedan länge aviserad offensiv som syftar till att återta staden från jihadistgruppen Islamiska staten (IS).

Mosul, som varit i jihadisternas händer sedan 2014, är den största staden som gruppen kontrollerar i sitt självutnämnda kalifat i Irak och Syrien. Skulle de irakiska styrkorna lyckas återta staden vore det ett hårt slag mot extremisterna.

Premiärminister Haider al-Abadi har lovat ett återtagande innan årets slut. Men många experter uttrycker tvivel kring huruvida de irakiska soldaterna är mogna uppgiften och om det överhuvudtaget är möjligt att ta tillbaka staden.

– Tror jag att det kommer att bli lätt? Nej. Det kommer att bli tufft, konstaterade nyligen Richard Clarke som leder USA-styrkorna i Irak, enligt The New York Times.

Militären beskriver offensiven som ett första steg i slaget om Mosul. De irakiska styrkorna får hjälp från luften av den USA-ledda militäralliansen och på marken från kurdiska peshmergasoldater. Insatsen inleddes i Makhmourområdet och militära källor uppger att jihadister drivits ut från flera byar, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Om styrkorna når fram till Mosul kan striderna i staden pågå i månader, en utmaning för de irakiska soldaterna som är oerfarna när det gäller strid i bebyggelse.