Nyheter Världen

Irakiska styrkor in i al-Falluja

Generallöjtnant Abdelwahab al-Saadi, befälhavare för operationen i al-Falluja, inspekterar styrkorna inför anfallet.
Generallöjtnant Abdelwahab al-Saadi, befälhavare för operationen i al-Falluja, inspekterar styrkorna inför anfallet.

Iraks armé har påbörjat ett anfall mot den IS-kontrollerade staden al-Falluja. Långvariga strider väntar sannolikt.Sex mil bort skakades huvudstaden Bagdad av en serie bombdåd som tog över 20 liv.

I en vecka har den irakiska armén förberett att återta al-Falluja med hjälp av Iranstödda shiamiliser. Fram till på måndagen hade insatsen främst varit inriktad på att återta byar runt staden.

På måndagen inleddes angreppet från tre håll, enligt de irakiska styrkornas befälhavare. Operationen för att ta tillbaka staden från IS går därmed in i en ny fas.

– Irakiska styrkor gick in i al-Falluja med flygunderstöd från den internationella alliansen, det irakiska flygvapnet och med hjälp av artilleri och stridsvagnar, sade generallöjtnant Abdelwahab al-Saadi till AFP.

Föll först

al-Falluja var den första irakiska staden som togs av IS i början av 2014, ett halvår före terrorrörelsens offensiv i stora delar av Irak och Syrien. Enligt Jan Hallenberg, professor vid Försvarshögskolan, kan återtagandet ta flera veckor för irakierna.

– En sak som är lite oklar är hur mycket de får stöd från Iran och USA. De gånger de har lyckats, som i Ramadi, så har det varit väldigt mycket amerikanska bombningar. Det är en osäkerhetsfaktor, det behövs ofta väldigt kraftiga amerikanska bombningar för att de ska lyckas.

Han ser anfallet mot al-Falluja som ett svar på senare tids bombningar i Bagdad.

På måndagen kom uppgifter om ny terror i huvudstaden. Fler än 20 människor dog och tiotals skadades i en serie bombdåd, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Civila offras

Tiotusentals civila tros befinna sig i staden. Liksom FN och Röda Korset befarar Jan Hallenberg att dessa kommer i kläm under striderna.

– Det är en oerhört svår situation för de anfallande styrkorna. Det är väldigt svårt att få dem utsläppta, för IS tillåter ofta inte det. Och när man går in så måste man ju skjuta oerhört kraftfullt, och då riskerar civilbefolkningen att komma emellan. Dessutom vet man ju inte hur det går med matleveranser.

Det finns också en risk for fortsatta våldsamheter även om de irakiska styrkorna tar kontroll över al-Falluja. Detta eftersom styrkorna bland annat består av shiitisk milis.

Sunnitisk oro

Joel Ahlberg, Irakexpert vid Folke Bernadotteakademin, pekar på att anfallet sker i ett känsligt politiskt läge, efter uttalanden om "utrensningar" och liknande från de shiagrupper som slåss på arméns sida.

– Även om styrkor går in och bekämpar IS så har det ju ibland också skett övergrepp mot civilbefolkningen, utomrättsliga avrättningar, förstörelse av moskéer och allmän egendom men också fördrivningar av lokalbefolkningen, säger han till TT.

– För många sunniter i Irak är det inte nödvändigtvis en dag av enorm glädje. Det finns också en stor oro för vad som kommer att hända den sunnitiska befolkningen.

Khalid Mohammed
Irakiska elitstyrkor förbereder sig inför anfallet mot al-Falluja.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset