Nyheter Världen Sverige

Irakkälla: Känd terrorist i Sverige

Polisen är fortsatt i stabsläge efter att Säpo fått information om och utreder ett eventuellt hot riktat mot Sverige.
Polisen är fortsatt i stabsläge efter att Säpo fått information om och utreder ett eventuellt hot riktat mot Sverige.

En känd terrorist, som står Islamiska statens ledare nära, leder den cell som tagit sig till Sverige för att begå attentat här, säger en irakisk säkerhetskälla till nyhetsbyrån Reuters.Säpo kommenterar inte uppgiften.

Källans uppgifter är obekräftade men mycket detaljerade: Sex irakier lämnade sitt hemland i februari 2015 och har sedan tagit sig till Sverige via Turkiet.

Ledaren för gruppen är enligt Reuters uppgiftslämnare en veteran som förut stod nära den ökänt brutale tidigare ledaren för al-Qaida i Irak, Abu Musab al-Zarqawi, som dödades 2006. Nu står gruppledaren i stället Islamiska statens ledare Abu Bakr al-Baghdadi nära, enligt källan, och ska ha gripits flera gånger av amerikanska styrkor i Irak när USA ockuperade landet.

Locket på

– De vill utföra specialoperationer för att tvinga Sverige att lämna den internationella militära alliansen (mot Islamiska staten), säger källan och jämför med attackerna nyligen i Paris och Bryssel.

Uppgifterna ligger i linje med dem som Expressen haft, som säger att en irakisk IS-grupp planerar attacker mot civila i Stockholm.

Säkerhetspolisen (Säpo) kommenterar inte saken.

– Det förekommer olika uppgifter i medierna, men vi uttalar oss inte om dem. Det gör vi för att inte röja vad vi känner till och eventuell information som skulle ha kommit till oss. Då riskerar vi att avslöja den informationen för dem vi ska motverka, säger Säpos presschef Sirpa Franzén.

Även från irakiska säkerhetstjänsten är det locket på.

Amerikanska ambassaden i Stockholm skriver samtidigt på sin hemsida att man kan bekräfta att svensk polis utreder ett potentiellt terrorhot mot Sverige och uppmanar amerikanska medborgare att vara vaksamma.

Svårbedömt

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp är det svårt att bedöma hur trovärdiga uppgifterna från Reuters källa är.

– Vi ser sådana här uppgifter då och då och det finns alltid en möjlighet att det kan stämma. Sedan får man väga det mot vilka uppgifter som i övrigt kommit fram, och där är det ju väldigt lite. Självklart gör olika detaljer det mer sannolikt, men man får alltid ha en viss skepsis i bakhuvudet, säger han.

Att något ovanligt är på gång är han dock säker på.

– De indikationer jag får är att det här är allvarligt, säger Magnus Ranstorp.

Inget höjt hot

Säpo arbetar fortfarande i "stab". Hur det kommer sig att det misstänkta hotet ännu inte har kunnat avfärdas svarar man inte på.

– Jag för förhindrad att gå in på detaljer om uppgifterna, säger Sirpa Franzén.

Även polisen är fortsatt i stabsläge, det vill säga har en särskild arbetsgrupp som arbetar med den information Säpo fått om det eventuella hotet.

– Men ingenting har hänt som har förändrat läget sedan i går, säger Petter Liljeblad, pressekreterare på polisens Nationella operativa avdelning (Noa), till TT.

Säpo sade i går att man "jobbar intensivt" med ett tips i någon form tillsammans med andra instanser i Sverige och utlandet.

Terrorhotnivån mot Sverige har inte höjts.