Nyheter Världen

Irakstyrkor redo att anfalla Falluja

Irakiska antiterrorstyrkor förbereder sig för ett anfall mot staden Falluja för att försöka återta den från Islamiska staten.
Irakiska antiterrorstyrkor förbereder sig för ett anfall mot staden Falluja för att försöka återta den från Islamiska staten.

Irakiska styrkor kan nu vara nära att inleda ett anfall mot den av IS-kontrollerade staden Falluja, väster om Bagdad.

På lördagen sade befälhavaren för den militära operationen i Falluja, Abdelwahab al-Saadi, att det bara var en fråga om timmar innan de irakiska antiterrorstyrkorna CTS, Counter-terrorism service, skulle gå in i staden.

Men att det skulle handla om timmar motsades från andra håll.

"Jag kan inte säga timmar, men inbrytningen i Falluja kommer att ske mycket snart", sade Hadi al-Ameri, befälhavare i den irakiska paramilitära styrkan Hashed al-Shaabi, till irakisk tv.

Operationen som pågått i en vecka har hittills fokuserat på att återta städer och byar runtom Falluja, en stad som ligger ungefär fem mil väster om Bagdad.

På sistone har bara ett fåtal hundra familjer lyckats fly från Fallujaområdet. Enligt norska stiftelsen Flyktninghjelpen har ungefär 3 000 människor flytt området sedan 21 maj. Det bedöms att ungefär 50 000 invånare är kvar inne i staden.

Samtidigt är IS satt under press av kurdiska styrkor i närheten av staden Mosul i norra Irak, en stad som också kontrolleras av den jihadistiska terrorrörelsen, och där ett anfall på staden också kan bli aktuellt.

I Syrien närmar sig en USA-stödd kurdiskdominerad allians som kallar sig Syriens demokratiska styrkor den IS-styrda staden Raqa.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset