Nyheter Världen

Iran nya provskjutningar provocerar

Irans president Hassan Rouhani. Arkivbild.
Irans president Hassan Rouhani. Arkivbild.

Irans provskjutningar av robotar får ärkefienden Israel att reagera skarpt.Ett bevis för att Iran inte har förändrats, enligt Israels försvarsminister. Även USA reagerar och presidentaspiranten Hillary Clinton kräver nya sanktioner.

Det var på onsdagsmorgonen som två robotar provsköts från norra Iran och träffade mål i den sydöstra delen av landet, omkring 140 mil bort, enligt iranska medier.

En högt uppsatt militär ska också ha sagt till den iranska nyhetsbyrån Isna att robotarna har en räckvidd på 200 mil och därmed kan träffa "den sionistiska regimen från säkert avstånd".

"Insmickrande ord"

Det kortaste avståndet mellan Iran och Tel Aviv och Jerusalem är cirka 100 mil.

Iranska källor uppger att det på robotarna på hebreiska ska ha stått: "Israel ska suddas bort från historien", något som dock inte har bekräftats genom fotografier.

Aktionen har fått Israel att reagera.

– Till min besvikelse är det några i väst som är lurade av insmickrande ord från delar av det iranska ledarskapet medan den andra delen fortsätter att skaffa fram utrustning och vapen till terroristgrupper, sade den israeliska försvarsministern Moshe Yaalon till israelisk radio.

Clinton "djupt oroad"

Från Washington förklarade Vita husets talesman Josh Earnest att man var väl medveten om provskjutningarna och att det inte skulle förvåna om det blir fler provskjutningar de kommande dagarna, rapporterar Reuters.

Hillary Clinton, som kämpar för att bli USA:s bästa president, lät meddela att hon var "djupt oroad" över uppgifterna.

– Iran borde utsättas för sanktioner på grund av dessa aktiviteter, och det internationella samfundet måste visa att Irans hotelser mot Israel inte kommer att tolereras, sade hon.

Även i tisdags genomfördes provskjutningar i samband med en militärövning, som sammanfaller med USA:s vicepresident Joe Bidens besök i Israel.

Omid Vahabzadeh/AP/TT
En av de robotar som provskjutits av Iran.