Nyheter Världen

Iranmilitär hotar Bahrain med krig

Sheik Isa Qassim, andlig ledare för Bahrains shiiter och i praktiken landets oppositionsledare har blivit fråntagen sitt medborgarskap. Åtgärden har fått en befälhavare inom Irans revolutionsgarde att hota Bahrain med väpnad kamp.
Sheik Isa Qassim, andlig ledare för Bahrains shiiter och i praktiken landets oppositionsledare har blivit fråntagen sitt medborgarskap. Åtgärden har fått en befälhavare inom Irans revolutionsgarde att hota Bahrain med väpnad kamp.

En befälhavare i Irans revolutionsgarde hotar Bahrain med väpnad kamp sedan kungadömet fråntagit en shiitisk ledare och politiker hans medborgarskap. Den "blodtörstiga regimen" kommer att störtas, heter det i hans varning.

Qasem Soleimani, som leder revolutionsgardets elitstyrka Quds, sade att de styrande i Bahrain "säkert känner till att deras aggression mot Sheikh Isa Qassim är en röd linje", som om den korsas kommer att "sätta Bahrain och hela området i brand".

Även USA fördömer i kraftiga ordalag Bahrain för åtgärden, som befaras kunna leda till oroligheter. Soleimani talade bland annat om att landets härskare kommer att få betala "ett högt pris och att deras blodtörstiga regim kommer att störtas".

Bahrain, nära allierad med USA och hemmahamn för den amerikanska marinens femte flotta, anklagar Qassim, andlig ledare för de bahrainska shiiterna och i praktiken landets oppositionsledare, för att piska upp sekteristiska stämningar på uppdrag av "utländska intressen".

Det senare betraktas i vida kretsar syfta på Iran, som både är en traditionell fiende till USA och dess allierade i Gulfstaterna. Men i starka ordalag kritiseras nu Bahrain av det amerikanska utrikesdepartementet.

UD:s talesperson säger att USA:s oro förvärras av rapporter om att Qassim inte fick någon möjlighet att svara på anklagelserna.

För fem år sedan slog Bahrain ner ett uppror då shiiter krävde reformer som skulle ge dem ett större inflytande i det sunnimuslimskt styrda landet.

TT
Bahrain (1) tar ifrån en shiitisk ledare hans medborgarskap. De anklagar honom för att piska upp sekterism på uppdrag av "utländska intressen". Det hela ses som kodord för Iran (2), på andra sidan Persiska viken. Bahrains åtgärd får nu hård kritik av sin nära allierade USA, som är bekymrat över att det kan leda till oroligheter.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset