Nyheter Världen

Iranval kan leda till kursändring

Väljare köar för att rösta i parlamentsvalet i Iran.
Väljare köar för att rösta i parlamentsvalet i Iran.

Valutgången i Teheran ser ut att bli bästa möjliga för Irans president Hassan Rouhani. Allierade till honom har vunnit samtliga parlamentsplatser i huvudstaden. Det kan leda till en markant kursändring.Irans högste ledare prisar valdeltagandet.

Fredagens parlamentsval var det första sedan Iran slöt kärnenergiavtalet med supermakterna, vilket innebar att sanktionerna mot landet lyftes. Inför valet frågade sig många om reformisterna kan vinna mark och landet ytterligare närma sig väst.

"Beslutsamhet"

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei prisade "en vis och beslutsam" nation och hänvisade till det höga valdeltagandet. Även det mäktiga väktarrådet kommenterar valutgången. I ett allmänt hållet uttalande meddelade rådet att segrarna kommer att försvara Iran mot utländska fiender och att det höga valdeltagandet visar att det finns ett brett allmänt stöd för systemet.

I uttalandet, som publicerades av den statliga nyhetsbyrån Tasnim, skrev rådet att valvinnarna "ska besegra den globala arrogansen genom medvetenhet och vishet". Den globala arrogansen i väktarrådets språkbruk är synonymt med USA.

Men de första kritiska kommentarerna hördes sent på söndagen. Den konservative Sadeq Larijani hävdade att politiska krafter hade koordinerat sina insatser med "amerikanska och engelska nyhetsbolag" för att förhindra vissa kandidater från att komma in i Expertrådet. Larijani leder en juridisk myndighet som inrättades efter den iranska revolutionen 1979.

Framåt i landet

Storsegern för president Rouhanis allierade i Teheran, där de tycks få samtliga 30 platser som är vikta för huvudstaden, är ett tecken på att en förändring kan vara på väg.

– Baserat på de nuvarande röstsiffrorna ser det ut som att "principalisterna" (de konservativa kandidaterna) kommer att förlora majoriteten i parlamentet och hamna strax under 50 procent medan reformisterna ökar 30 procent. Oberoende kandidater gjorde också ett bättre resultat än tidigare och ökar 20 procent, sade Foad Izadi, forskare vid Teherans universitet, till nyhetsbyrån Reuters.

Izadi lyfter fram Rouhanis framgång med kärnenergiavtalet som en avgörande faktor bakom reformisternas framgångar. Dessa har under namnet Hoppets lista formerat en allians ledd av den tidigare vicepresidenten Mohammad Reza Aref.

Även om Teheran av hävd inte är lika konservativt som landsbygden ser reformisterna ut att nå stora framsteg även i övriga landet.

– Det är en fullständig seger i Teheran men även i andra städer är det över förväntningarna, säger Izadi.

Läs också