Nyheter Toppnyheter Världen

IS bakom terrorplaner i München

1. Järnvägsstationen i Pasing i västra München. 2. Centralstationen i München.
1. Järnvägsstationen i Pasing i västra München. 2. Centralstationen i München.

En grupp som planerat att utföra självmordsdåd i München under nyårsfirandet har kopplingar till terrororganisationen Islamiska staten (IS), uppger Bayerns inrikesminister. Polisen manar allmänheten att undvika folksamlingar och järnvägsstationer.

– Vi har konkreta bevis (för planerade terrordåd) som vi inte kan sopa under mattan, säger en taleskvinna för Münchenpolisen till bild.de.

Andra medier rapporterar att det rör sig om konkreta tips om potentiella dåd i den bayerska huvudstaden. Till nyhetsbyrån AFP säger en polistaleskvinna att det finns trovärdig information om en grupp som planerat att slå till i samband med nyårsfirandet i München. Personerna som tillhör gruppen ska ha "islamistisk bakgrund", enligt polisen som uppger att de planerade självmordsdåd.

Enligt den bayerska inrikesministern Joachim Herrmann har gruppen kopplingar till terrororganisationen Islamiska staten.

Två järnvägsstationer nämns särskilt av polisen som gick ut med terrorvarningar till allmänheten i sociala medier: centralstationen i München och stationen i Pasing i västra München. Båda har utrymts och tågtrafiken har stoppats, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Dw.com rapporterar att säkerheten har skärpts även på andra håll i Tyskland. I Berlin stoppades personer och deras ryggsäckar söktes igenom vid det största nyårsevenemanget nära Brandenburger Tor.