Nyheter Toppnyheter Världen

IS bakom terrorplaner i München

1. Järnvägsstationen i Pasing i västra München. 2. Centralstationen i München.
1. Järnvägsstationen i Pasing i västra München. 2. Centralstationen i München.

Tysk polis jagar en grupp män som tros ha planerat en attack mot nyårsfirandet i München, men det är oklart om de misstänkta ens befinner sig i landet. Enligt myndigheter har de utpekade kopplingar till jihadistgruppen Islamiska staten (IS).

I många europeiska städer kantades nyårsfirandet av skärpta säkerhetsåtgärder. I München evakuerades två större järnvägsstationer under kvällen sedan en utländsk underrättelsetjänst tipsat om att en självmordsattack planerades vid någon eller båda stationerna vid tolvslaget.

Enligt den bayerska inrikesministern Joachim Herrmann kopplas hotet till extremistgruppen Islamiska staten. Lokala medier rapporterar att underrättelseuppgifterna kom från franskt håll.

Stationerna har öppnat igen och det finns inga rapporter om att något misstänkt ska ha påträffats där. Polisen uppmanar dock Münchenborna att fortsatt vara vaksamma.

Polischefen Hubertus Andrae säger att underrättelseuppgifterna var väldigt konkreta gällande tidpunkt och plats. Enligt honom var det en grupp militanta personer från Syrien och Irak som planerade dådet. Men trots att polisen fått namnen på de misstänkta har ingen gripits.

– Vi fick namnen. Men vi kan inte säga om de befinner sig i München eller ens i Tyskland, sade Hubertus Andrae vid en presskonferens på fredagen.

Polisen har kallat in extra förstärkningar för att hantera situationen, och 550 personer har deltagit i jakten på de misstänkta.

Även på andra håll i Tyskland skärptes säkerheten under nyårsfirandet. I Berlin stoppades personer och deras ryggsäckar söktes igenom vid det största nyårsevenemanget nära Brandenburger Tor.

Sven Hoppe/TT/AP
Specialutrustad polis vaktade i natt utanför centralstationen i München.