Nyheter Toppnyheter Världen

IS-fånge vittnar om övergreppen

Den yazidiska människorättsaktivisten Nadia Murad (mitten) besöker Sverige och utrikesminister Margot Wallström. (Kvinnan till höger är tolk).
Den yazidiska människorättsaktivisten Nadia Murad (mitten) besöker Sverige och utrikesminister Margot Wallström. (Kvinnan till höger är tolk).

Nadia Murad bodde med sin familj i Irak när Islamiska staten (IS) slog till och tog henne tillfånga. Efter tre månader av våldtäkter och övergrepp lyckades hon rymma och är nu nominerad till Nobels fredspris.

– Jag fick mod och styrka från de hemska saker jag har sett. Och jag kunde fly, därför vill jag nu berätta för världen om de saker som har hänt oss. För att rädda andra kvinnor och flickor, säger Nadia Murad till TT under sitt besök i Sverige för att träffa bland andra utrikesminister Margot Wallström (S).

Hon är nu ute på en resa för att vittna om de övergrepp hon utsatts för.

– Jag gör det här nu inte bara för yazidiska kvinnor och flickor utan för kvinnor och flickor i alla länder såsom Syrien, Jag hoppas att vi tillsammans kan besegra IS, säger hon.

Höll tal i FN

Strax före jul höll hon ett bejublat tal i FN:s säkerhetsråd där hon berättade ingående om vad hon varit med om:

– Deras mål var att utrota alla yazidier, de sade att vi var otrogna. De kom inte bara för att döda kvinnor och flickor, de tog oss som krigsbyte, som handelsvaror. De här brotten begicks inte slumpmässigt, det var en organiserad och planerad policy.

Hon kallar det som drabbade hennes hembygd i norra Irak väster om Mosul för ett folkmord, och beskriver hur IS mål var att förstöra den yazidiska identiteten med våld, våldtäkt, genom att rekrytera barn och genom att förstöra alla deras tempel. Sex av hennes bröder dödades av IS. Själv fördes hon med många andra kvinnor till Mosul, där de placerades i ett hus där det redan fanns tusentals andra yazidiska kvinnor och barn.

Våldtagen och torterad

Hon blev fånge hos en man som kom att våldta och tortera henne. Efter hennes första misslyckade flyktförsök blev hon gruppvåldtagen som straff tills hon förlorade medvetandet. Det andra flyktförsöket lyckades och nu bor Nadia Murad i Tyskland.

Med Margot Wallström har hon talat om bland annat kvinnornas situation och om massgravarna som IS lämnat efter sig i Irak.

– I samarbete med gruppen yazidier här i Sverige så har vi diskuterat hur vi kan nå fram effektivare, det är svårt att nå fram helt enkelt. Vi går oftast via stora kända FN-organisationer till exempel för att ge hjälp. Men kanske måste vi hitta fler kanaler, säger Wallström.

Jessica Gow/TT
Den yazidiska människorättsaktivisten Nadia Murad vittnar om vad hon utsatts för under tiden som fånge hos IS i Mosul, och vädjar om hjälp till de kvinnor som fortfarande hålls fångna.