Nyheter Världen

IS-film uppges visa dödsskjutningar

En irakisk regeringssoldat i strid mot Islamiska statens (IS) väpnade grupper i staden Ramadi kring sju mil från Bagdad. Arkvibild.
En irakisk regeringssoldat i strid mot Islamiska statens (IS) väpnade grupper i staden Ramadi kring sju mil från Bagdad. Arkvibild.

Islamiska staten (IS) publicerade i går en film som uppges visa hur en fransktalande jihadist hotar med angrepp mot väst. Därefter skjuts vad som kallas fem "avfällingar" och "spioner" till döds.

Filmen, publicerad på jihadistsidor på nätet, uppges ha producerats av IS mediekontor i Nineveprovinsen i Irak. Där syns fem knäböjande unga män i orangea kläder som säger att de "agerat mot jihadisterna" innan de skjuts till döds.

Den fransktalande mannen bär en beige ansiktsmask och militärliknande utstyrsel. Lockar av blont hår sticker fram under masken.

Filmen tycks ha gjorts efter terrordåden i Paris då 130 människor dödades, angreppen som IS tog på sig. Den fransktalande mannen häcklar den USA-ledda koalitionen och hotar med att IS ska utföra attacker som gör att "väst kommer att glömma" terrordåden i USA den 11 september 2001 och attackerna i Paris.

Mannen riktar en särskild tirad mot Spanien, och säger att landet ska få betala dyrt för att ha krossat det muslimska väldet i Andalusien, där morer styrde under perioden 711-1492.

I slutet av den nästan nio minuter långa filmen skjuter den fransktalande mannen och andra ihjäl de fem männen. Dödsskjutningarna förefaller äga rum i ruinerna av en byggnad som förstörts i ett flygangrepp.