Nyheter Världen

IS-flagga hittad vid död gärningsman

Belgisk polis fortsätter antiterrorinsatsen efter gårdagens skjutning av fyra poliser.
Belgisk polis fortsätter antiterrorinsatsen efter gårdagens skjutning av fyra poliser.

Terrorspöket är tillbaka i Bryssel efter det dramatiska polistillslaget i tisdags.Den man som sköt mot polisen hade en IS-flagga i bostaden. Och hans kumpaner är fortfarande på fri fot.

Någon ytterligare höjning av hotnivån – till maxnivån fyra – blir det trots allt inte, förklarar premiärminister Charles Michel efter ett möte med sitt nationella säkerhetsråd. Den nuvarande nivån är ändå allvarlig nog.

– Det betyder att hotet är möjligt och sannolikt. Jag vill betona att nivå tre inte är något normalläge, säger Michel på en presskonferens, enligt tv-kanalen RTBF.

Belgien har levt under nivå tre ända sedan attackerna i Paris i november. Ett tag var till och med nivån uppe på maximala fyra, med stängda skolor och ödsliga shoppinggator i Bryssel som följd.

Dödad av prickskytt

Fyra belgiska och två franska poliser var i tisdags på väg in i vad de trodde var en tom lägenhet i ett hus i Brysselkommunen Forest för en undersökning kopplad till novemberdåden. När dörren öppnades blev de omedelbart beskjutna av minst två personer, varav åtminstone en var utrustad med en automatkarbin – en Kalasjnikov.

Tre poliser skadades. Senare på eftermiddagen skadades en fjärde av beskjutning inifrån huset. Under kvällen sköt sedan en av polisens prickskyttar ihjäl en av gärningsmännen, när denne var på väg att öppna eld genom ett fönster.

Två på fri fot

Den döde har identifierats som en 35-årige algerisk medborgare som befann sig i landet utan visum.

Vid hans kropp hittades en Kalasjnikov och en bok om salafismen – en radikal inriktning av islam. I lägenheten fanns även en flagga från islamistiska terrorrörelsen Islamiska staten (IS).

Ytterligare två gärningsmän flydde från huset och söks fortfarande. Möjligen kan det röra det sig om två personer som redan gripits av polisen. Den ene – med ett brutet ben – greps på ett sjukhus där han lämnades under kvällen av en person som sedan snabbt avvek från platsen.

Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Thierry Werts, talesperson för belgiska terroråklagare, säger att polisen hittade en IS-flagga i bostaden till mannen som sköts till döds.

Läs också