Nyheter Världen

IS hindrar civila att fly al-Falluja

Irakier i centrala al-Falluja hämtar vatten. Det råder brist på dricksvatten i den belägrade staden.
Irakier i centrala al-Falluja hämtar vatten. Det råder brist på dricksvatten i den belägrade staden.

Norska flyktingrådet varnar för en katastrof i IS-kontrollerade al-Falluja som belägras av Iraks armé och shiamiliser. Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren säger att Irans stöd till miliserna riskerar att spä på spänningarna i landet.

"Under de senaste nio dagarna har vi bara hört talas om att en familj har lyckats fly från själva stadskärnan. De stridande parterna måste säkerställa att civilbefolkningen hittar trygga vägar ut, innan det är för sent och många liv går till spillo", säger biståndsorganisationen Norska flyktingrådets (NRC) generalsekreterare Jan Egeland i ett uttalande.

Organisationen har varit i kontakt med invånare som berättar om brist på mat, rent dricksvatten och mediciner. Situationen i staden är kritisk efter flera månaders belägring, enligt NRC, som varnar för att en "mänsklig katastrof" är i antågande. Just nu tros omkring 50 000 människor befinna sig i al-Falluja, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Mänskliga sköldar

Iraks armé mötte hårt motstånd tidigt i morse i striderna mot den sunniextremistiska jihadiströrelsen Islamiska staten, som kontrollerar al-Falluja sedan gruppens offensiv i juni 2014. FN:s flyktingorgan UNHCR larmar om att IS håller hundratals familjer som mänskliga sköldar i staden för att försvåra återtagandet. Enligt UNHCR har omkring 3 700 människor flytt al-Falluja under den senaste veckan, men det handlar främst om invånare från stadens utkanter.

– Sedan en tid kontrollerar milismännen hur människor rör sig, vi vet att civila har hindrats från att fly, säger UNHCR:s talesperson Ariane Rummerty till nyhetsbyrån Reuters.

Irans stöd till de shiamiliser som deltar i offensiven mot IS i al-Falluja riskerar att bli kontraproduktivt för strävan att nå en långvarig fred, förklarar Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet. Kriget handlar i mångt och mycket om konflikten mellan irakiska sunni- och shiaaraber, där shiamuslimska Iran står på ena sidan och sunnimuslimska Saudiarabien på andra.

Riskerar splittring

– Bättre vore om Iraks armé i stället samarbetade med lokala sunnimiliser, som när städer tagits tillbaka i Anbarprovinsen. Frågan är inte bara hur man ska besegra IS, utan också vem som gör det, säger Bitte Hammargren.

På sikt krävs att sunniaraberna inkluderas i den politiska processen, och en större transparens i landets ekonomi.

– Förföljelsekampanjer under den tidigare shiamuslimske premiärministern Nuri al-Malikis tid drev sunniaraber i händerna på IS, trots att många egentligen hatar dem för att de är så extrema, och för att utländska krigare tar makten över deras städer, säger hon.

AP/TT
Irakier i centrala al-Falluja hämtar vatten. Det råder brist på dricksvatten i den belägrade staden.