Nyheter Världen

IS kidnappade fler än 400 civila

Islamiska staten har kidnappat 400 civila i östra Syrien. Arkivbild.
Islamiska staten har kidnappat 400 civila i östra Syrien. Arkivbild.

Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har attackerat Deir Ezzor i östra Syrien. 300 personer ska ha dödats och minst 400 civila, varav flera barn har kidnappats.

De bortförda uppges vara familjemedlemmar till soldater som strider för den syriska regimen, rapporterar brittiskbaserade Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter (SOHR).

– Det finns en genuin rädsla för att gruppen (IS) kan komma att avrätta dem, så som de gjort förut i andra områden, säger Rami Abdel Rahman, vid SOHR.

IS ska också ha dödat minst 85 civila och 50 regeringssoldater. Enligt den syriska nyhetsbyrån Sana som citerar boende i området, ska omkring 300 personer ha dödats i angreppet.

SOHR uppger att terrorgruppen kontrollerar mer än hälften av Deir Ezzor och de delar som inte kontrolleras är under belägring. De boenden i staden, av vilka en majoritet är kvinnor och barn, lider akut brist på mat. Området är strategiskt viktigt då det knyter samman Raqqa, IS huvudstad, med IS-kontrollerade områden i Irak.

Även i Raqqa har civila offer krävts. Lördagens bombning av staden har hittills krävt minst 40 liv, av vilka åtta är barn, enligt SOHR. Det är oklart om attacken utförts av den USA-ledda koalitionen, eller av ryska stridsflyg.