Nyheter Toppnyheter Världen

IS-ledare mål för amerikansk attack

Minst 40 personer dödades i en amerikansk attack mot ett misstänkt IS-fäste i Libyen.
Minst 40 personer dödades i en amerikansk attack mot ett misstänkt IS-fäste i Libyen.

Över 40 personers dödades när amerikanska stridsplan bombade ett av terrorgruppen Islamiska statens (IS) tillhåll i Libyen. Målet för attacken var en IS-ledare, som misstänks ligga bakom två terrordåd i Tunisien förra året.

Bilder från libyska myndigheter visar en stor krater på platsen för den byggnad där Noureddine Chouchane – den misstänkta hjärnan bakom två terrordåd Tunisien förra året – ska ha befunnit sig vid attacken. Minst 40 människor, flera av dem tunisiska medborgare, dödades i de amerikanska flygbombningarna utanför Sabratha, väster om Tripoli. En jordansk medborgare dog också i attacken, enligt libyska myndigheter, medan sex personer skadades, uppger flera medier.

– USA genomförde ett flyganfall tidigt i morse (libysk tid) mot ett IS-träningsläger nära Sabratha i Libyen, som troligen dödade IS-ledaren Noureddine Chouchane, säger en amerikansk försvarskälla till nyhetsbyrån AFP.

Dåd mot museum

Chouchane anklagas för att ligga bakom terrordådet mot en turistanläggning i Sousse i Tunisien i fjol, då 38 turister mördades, samt terrorattentatet mot Bardomuseet i Tunis samma år, då 21 turister och en polis dödades.

Enligt tunisiska säkerhetsstyrkor driver IS träningsläger i närheten av Sabratha Tripoli.

Flygattackerna kommer efter att den amerikanska presidenten Barack Obama sagt att landet kommer att ge sig på IS var de än dyker upp.

Andra attacken

– Vi kommer att fortsätta att vidta åtgärder när vi har en tydlig plan och ett tydligt mål i åtanke. Får vi chansen att förhindra att ISIS (IS) borrar sig in i Libyen, så tar vi den, sade Obama på en presskonferens tidigare i veckan, enligt The New York Times.

Det är andra gången USA slår till mot en IS-ledare i Libyen. I november uppgav Pentagon att irakiern Abu Nabil, som påstås ha varit talesman för jihadiströrelsen då IS i februari 2015 skar halsen av 21 koptiska kristna, dödats i en attack.

AP/TT
Islamiska staten (IS). Arkivbild.