Nyheter Världen

IS tar på sig belgisk macheteattack

Polisen säkrar brottsplatsen utanför polisstationen i Charleroi i Belgien.
Polisen säkrar brottsplatsen utanför polisstationen i Charleroi i Belgien.

IS tar på sig ansvaret för macheteattacken mot två kvinnliga poliser i belgiska Charleroi på lördagen.Enligt belgiska åklagare var gärningsmannen en 33-årig algerier.

"Det finns indikationer om att attacken kan ha inspirerats av terroristmotiv", skriver åklagarna i ett uttalande och fortsätter:

"Han är känd av polisen för brottslig verksamhet, men inte för terrorism".

IS har tagit på sig ansvaret för attacken, uppger terrorrörelsens halvofficiella propagandakanal Amaq.

"Den som utförde attacken i Charleroi var en IS-soldat som utförde handlingen som svar på uppmaningar att göra medborgare i länder som tillhör korsfararkoalitionen till måltavlor", meddelar Amaq i sociala medier, med hänvisning till en icke namngiven källa.

Belgiens myndighet för terrorhotbedömning meddelade under lördagen att man inte ändrar hotnivån i landet, men att man fortsätter att följa utvecklingen.

Två kvinnliga poliser skadades i angreppet som skedde utanför polishögkvarteret i centrala Charleroi. 33-åringen sköts av en tredje polis och avled senare av sina skador.

Den lokala polisen i Charleroi uppmanar medier att inte sprida de inblandade polisernas identitet. "Vi är måltavlor", skriver myndigheten på Twitter.

Gärningsmannen ropade "Allahu akbar" ("Gud är större" på arabiska) vid attacken.